Toekomstig Van Meenenplein: meer groen en gedaan met parkeren

© Multiple/Brusselse bouwmeester
| Multiple maakte het winnende ontwerp.

De Brusselse bouwmeester heeft het winnende ontwerp voor de herinrichting van het Van Meenenplein in Sint-Gillis bekendgemaakt. Het plein wordt groener en autovrij, en er komt een waterpartij. "Het ontwerp biedt een antwoord op de verwachtingen op het vlak van gebruikswaarde. Gebruikers kunnen zich het geheel eigen maken."

Het Van Meenenplein aan het gemeentehuis van Sint-Gillis is vandaag nog een openluchtparking, maar daar komt binnenkort verandering in. Twee jaar geleden hadden zowel de gemeente als het gewest aangegeven dat ze het plein autovrij willen maken. Daarvoor werden studies en een participatief proces opgezet.

Daarop werd er een architectuurwedstrijd georganiseerd, in samenwerking met de Brusselse bouwmeester. Die heeft het winnende ontwerp intussen bekendgemaakt. De laureaat is het Etterbeekse architectenbureau Multiple.

"De jury heeft de ambitie van de ontwerpers erg gewaardeerd om meer plaats te maken op het plein en om het gemeentehuis terug in het hart van de openbare ruimte te plaatsen. Dit wordt bereikt door een continue bestrating van gevel tot gevel aan te leggen en door de achterkant van het gemeentehuis, die uitgeeft op de Savoiestraat, terug te beschouwen als een toegang tot het gebouw", schrijft de Brusselse bouwmeester.

Groener plein

Volgens het ontwerp van Multiple moet het Van Meenenplein er in de toekomst groener uitzien, met meer bomen langs de Demeurlaan. De zones rond de stammen van de bomen die er vandaag al staan worden onthard en vergroend. Daarnaast plant het architectenbureau meer groen langs de achterkant van het gemeentehuis.

"Het ontwerp biedt een antwoord op de verwachtingen op het vlak van gebruikswaarde. Gebruikers kunnen zich het geheel eigen maken", aldus de Brusselse bouwmeester. "Vanaf de eerste fase wordt het parkeren op het plein afgeschaft." Onder de bomen komen er bankjes en het standbeeld van Jef Lambeaux, de godin van de Bocq, wordt verplaatst en zal deel uitmaken van een waterpartij.

Die veranderingen moeten van het Van Meenenplein een recreatieve ontmoetingsruimte maken. "En alles wordt in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat de markt, het hart van de identiteit van de wijk, behouden blijft."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?