Vernieuwde Nieuwstraat feestelijk ingehuldigd: ‘Verandert weinig aan winkelervaring’

Na twee jaar werken is de heraanleg van de Nieuwstraat eindelijk afgerond. Dat werd feestelijk gevierd door handelaarsvereniging Shopera. "De Nieuwstraat heeft een groot potentieel. Het zal beter gaan dan de laatste jaren", klinkt het bij de handelaarsvereniging. “De straat is mooier, maar dat verandert niets aan de winkelervaring”, reageren shoppers dan weer.

Over de hele lengte van de Nieuwstraat heeft bouwheer Beliris nieuwe tegels aangebracht in drie tinten grijs, met daartussen koperen elementen. "Waar twee jaar geleden nog een geasfalteerde rijbaan was met twee voetpaden, is er nu een echte, mooie wandelstraat die de drukste winkelstraat van België waardig is”, zegt Beliris-woordvoerster Elien De Swaef. “De tegels zijn sterk genoeg voor de vrachtwagens die de winkels elke ochtend komen bevoorraden.”

Ook de zijstraten van de Nieuwstraat werden aangepakt. Daar liggen dezelfde tegels en in de Koolstraat zijn elf bomen geplant. "De verbinding met andere wijken is belangrijk", zegt Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons (change.brussels-SP.A).

'Potentieel'

De shoppers die zaterdagmiddag door de regen wandelen, lijken niet meteen onder de indruk te zijn van de vernieuwde Nieuwstraat. “Wat is er veranderd?’, klinkt het vaak. “De kleur en de kwaliteit van het wegdek is beter, maar op de winkelervaring heeft dat geen invloed”, zegt Didier, die er komt winkelen met zijn dochter. “Het is aangenamer om hier rond te wandelen, maar veel invloed zal dat niet hebben op de dynamiek van de wijk”, vult Brusselaar Louis aan.

Handelaarsvereniging Shopera is wel erg tevreden met de heraanleg. “De Nieuwstraat heeft een groot potentieel. Het zal beter gaan dan de laatste jaren”, verzekert manager van Shopera Quentin Huet. “We zijn voorstander van de voetgangerszone, maar er waren problemen met de communicatie daarrond. Er waren ook problemen met de toegankelijkheid. Nu is het potentieel er en kunnen we richting een perfecte Nieuwstraat.”

'Wedergeboorte'

Huet heeft het over “de wedergeboorte van de Nieuwstraat”, maar er zijn wel nog enkele problemen. “We moeten problemen durven benoemen. Hier slapen nog steeds Roma-famillies”, aldus Huet. Hij pleit voor structurele opvang. “Die families moeten we van straat halen.”

Sinds de coronacrisis is het aantal bezoekers in de Nieuwstraat sterk gedaald. Eind mei was er een gemiddelde passage van 50.000 mensen per dag, ongeveer de helft van het normale aantal dagelijkse bezoekers. “Het gaat beter, maar het zal nog even duren voor we de normale bezoekersaantallen halen”, aldus Huet nog. “Daarvoor moeten we wachten tot de coronacrisis achter de rug is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?