Voormalige woning Oscar Bossaert in Koekelberg beschermd

© Urban.Brussels
| Gelegen op de kruising van de Vrijheids-en Pantheonlaan.

De voormalige woning van oud-burgemeester Oscar Bossaert in Koekelberg wordt Brussels erfgoed. “Zowel binnen- en buitenkant van het gebouw zijn goed bewaard gebleven,” zegt staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet.

De hoekvilla werd gebouwd door de Belgische architect Albert Callewaert tijdens het interbellum in 1930. Hij ontwierp meerdere art-decogebouwen in Brussel. De villa kwam er op aanvraag van industrieel Oscar Bossaert, de voormalige burgemeester van Koekelberg.

In het interieur is een decoratief ensemble van de Belgische beeldhouwer-decorateur Charles Stepman bewaard gebleven. De binnenkant wordt gekenmerkt door edele en hoogwaardige materialen, in de typische art-deco stijl: een mix van verschillende houtsoorten, marmer en ijzerwerk. De oorspronkelijke meubels in de keuken en badkamers zijn alsook bewaard gebleven, wat zeldzaam is.

De eveneens beschermde tuin bestaat uit een grasveld, omgeven door bomen langs de Pantheon- en Vrijheidslaan en is voorzien van paden met een geometrisch tracé. De tuin met de bomen verzekert de continuïteit met het nabijgelegen Elisabethpark.

De privé-eigenaars zijn blij met de bescherming maar wensen hun intimiteit en discretie te behouden. Afbeeldingen van het interieur en meubels zijn daarom niet beschikbaar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?