Watermaal-Bosvoorde verzet zich tegen sociale woningen op stadslandbouwterrein

Het Brussels Gewest wil ongeveer zeventig sociale woningen bouwen op het terrein van stadsboerderij Chant des Cailles in Watermaal-Bosvoorde. Daar gaat burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) helemaal niet mee akkoord. “Waarom beginnen bouwen op grond die vandaag voor andere doeleinden wordt gebruikt? Er zijn genoeg plaatsen in Bosvoorde waar nog woningen gebouwd kunnen worden.”

Chant des Cailles (Kwartelzang) is een terrein van ongeveer drie hectare tussen de Kwartellaan en de Aartshertogenlaan in de tuinwijk Le Logis in Bosvoorde. Er worden groenten, kruiden en bloemen gekweekt en de gelijknamige stadsboerderij houdt er ook schapen. Maar er zijn ook plannen voor de bouw van iets meer dan zeventig sociale en middenklassewoningen op de site.

Daarover sloot de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) vorige week een akkoord met de sociale huisvestingsmaatschappij van de gemeente, die ook eigenaar is van de site. Volgens het akkoord zou ongeveer 3.000 vierkante meter of tien procent van de site bebouwd worden. De bedoeling is dat de stadsboerderij haar activiteiten kan behouden en over evenveel grond zal beschikken voor het telen van groenten als nu, ongeveer 22.500 vierkante meter.

'Genoeg plaats in Bosvoorde'

Toch is burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) niet te spreken over de gewestelijke plannen. “Wij hebben geen enkele intentie om ons te laten doen”, zegt hij aan La Capitale. “Stadsboerderij Chant des Cailles is een prachtig initiatief waar zoveel mensen elke dag mee bezig zijn. Waarom beginnen bouwen op grond die vandaag voor andere doeleinden wordt gebruikt?", reageert hij voor BRUZZ. "Er zijn zoveel andere plaatsen in Bosvoorde waar nog woningen gebouwd kunnen worden.”

“Dit is onzin en wij wensen dit helemaal niet”, zegt Deleuze over de bouwplannen. Dat slechts tien procent van de site bebouwd zal worden, betwijfelt de burgemeester van Watermaal-Bosvoorde. “Dat wil ik wel nog zien, want in een eerste fase van het project zal 7.000 vierkante meter bezet worden.”

'Nu al meer sociale woningen dan gevraagd'

Volgens de BGHM is niet alleen de eigenaar van de site, maar ook de vzw van de stadsboerderij betrokken bij het akkoord. Ook dat betwijfelt Deleuze. “Ik betwist het. In Bosvoorde kent iedereen elkaar en ik ken de vzw van binnen en van buiten.” Daarnaast is de Ecolo-burgemeester verontwaardigd over de manier waarop staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) te werk gaat. “Is dit de manier waarop het Gewest aan ruimtelijke ordening wil doen, door ons bijna voor voldongen feiten te stellen?”

Deleuze zal zich naar eigen zeggen blijven verzetten tegen de bouwplannen. Dat zijn verzet gemotiveerd wordt door NIMBY, not in my backyard, ontkent hij. “Op vlak van sociale woningen zijn wij bij de beste gemeenten. Het Gewest vraagt dat elke gemeente in 15 procent sociale woningen voorziet. In mijn gemeente zijn 17,5 procent van alle woningen sociale woningen, dus zitten wij al ver boven dat doel.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?