Neo Europea cinema Night view of Europea

Nachtelijk simulatiebeeld van het project.

Winkelcentrum Heizel stapje dichterbij

LV
© Belga
14/11/2018
Updated: 15/11/2018 06.32u

Het Brussels gewest heeft woensdag een stedenbouwkundig attest toegekend aan de eerste fase van het Neo-project, met onder meer een winkelcentrum. Het is een opstap naar een bouwvergunning.

Sinds de zomer beschikt de eerste fase van Neo, ook wel bekend als Europea, al over een milieuattest. Begin 2019 zou een stedenbouwkundige vergunning worden aangevraagd. Met de attesten reeds op zak, kan die uiteindelijke vergunning vrij snel worden verleend. Als is het heel waarschijnlijk dat daar beroep tegen aangetekend wordt.

De Stad Brussel hoopt in elk geval om de werf nog eind 2019 te kunnen starten, zo klinkt het in een communiqué. De voltooiing zou voor eind 2023 zijn. Het Neo-project moet het Heizelplateau een nieuw gelaat geven.

De contractpartner van de eerste fase is het consortium Unibail-Rodamco-Besix-CFE, dat instaat voor de bouw van een het winkelcentrum Europea (72.000 vierkante meter), horecagelegenheden (9.000 vierkante meter), 575 woningen (57.500 vierkante meter), een nieuwe bioscoop (in de plaats van de huidige Kinepolis), outdoor recreatie (op het perceel van Mini-Europa), indoor recreatie (15.000 vierkante meter voor het attractiepark 'Spirouland'), twee kinderdagverblijven (voor telkens 48 kinderen), een woonzorgcentrum, en 3.700 ondergrondse parkeerplaatsen.

Galeries Lafayette

Europea heeft nood aan een ronkende naam die klanten tot in het buitenland aanspreekt. Galeries Lafayette beantwoordt aan dat profiel en wordt genoemd als trekker van het winkelcentrum. Een bezoek aan het grootwarenhuis staat op het to-dolijstje van veel toeristen. De Franse keten zou 8.000 vierkante meter inpalmen aan de Heizel, zo schrijft De Tijd.

Intussen wordt ook voortgewerkt aan de tweede fase, met name de bouw van een internationaal congrescentrum en het hotel. De exploitatie werd in september van dit jaar toevertrouwd aan het consortium CFE/Cofinimmo in samenwerking met Ateliers Jean Nouvel. Dit zou ook in 2023 voltooid moeten zijn, net als het Sportpark.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Stedenbouw , Neo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni