Woningen boven bedrijvensokkel verkopen vlot

© Georges De Kinder
| Het nieuwe appartementsgebouw van City Dox, gezien vanaf het kanaal.

In Anderlecht zijn de eerste appartementen van een nieuwe wijk langs het kanaal klaar. De 93 nieuwe woningen boven een sokkel met bedrijfsruimtes zijn al voor 90 procent verkocht.

Sinds het begin van de eeuw vervelt de Brusselse kanaalzone langzaam maar zeker van een vervallen industriegebied tot een aantrekkelijke stadswijk. Om te vermijden dat lucratieve woningen de overgebleven economische activiteit helemaal verdringen kwam het Brussels Gewest eerder met een stedenbouwkundig Kanaalplan. Dat streeft naar een combinatie van functies zoals wonen en industrie, ook al zijn die niet altijd makkelijk te verzoenen.

De buurt rond het Biestebroekdok in Anderlecht moest een van de laboratoriumgebieden worden waar ontwikkelaars, architecten en planners kunnen experimenteren met nieuwe formules. De voormalige industriezone werd er omgedoopt tot Ondernemingsgebied in Stedelijke Omgeving (OGSO) of Zone d’Entreprise en Milieu Urbain (ZEMU).

Zicht op kanaal

Binnen die zone liggen verschillende nieuwbouwprojecten, onder meer City Dox van ontwikkelaar Atenor. Na een kantorengebouw en een rusthuis zijn daar nu ook de eerste appartementen van de wijk af. De 93 woningen zijn ontworpen door het Brusselse bureau architectesassoc en liggen boven een sokkel met bedrijfsruimte. “De economische activiteiten bevinden zich op de begane grond en op de Industrielaan, terwijl het residentiële logischerwijs zijn plaats vindt aan de park- en kanaalzijde”, klinkt het in een persbericht.

De appartementen, veelal met zicht op het kanaal, blijken alvast in trek. “Op dit moment is 90 procent verkocht”, klinkt het nog. De woningen zijn relatief betaalbaar, met prijzen die beginnen rond 180.000 euro. Enkele appartementen worden beheerd door een sociaal verhuurkantoor. Recent bleek nog dat de privésector daar steeds vaker mee in zee gaat.

City Dox sokkel
© Marc Detiffe
| Bedrijven kunnen zich vestigen in de sokkel, bovenin zijn er appartementen (rechts de Industrielaan).
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?