toilet

Leefmilieu Brussel gaat openbare toiletten installeren in 7 gewestelijke parken. Dat bevestigt leefmilieuminister Céline Fremault (CDH) na een vraag van parlementslid Viviane Teitelbaum (MR). Het gaat over traditionele wc’s, die worden gebouwd tijdens werken aan parkgebouwen. Eind 2019 moeten ze allemaal klaar zijn. “Mensen blijven steeds langer plakken in onze parken, het is dus een kwestie van comfort.”

“We gaan systematisch sanitaire voorzieningen integreren bij geplande constructie- of zware renovatiewerken in de Brusselse gewestparken,” laat Fremault weten. Het gaat om het Bonneviepark, de Kruidtuin, het Tenboschpark, het Elizabethpark, het relatief nieuwe Zennepark, het Liedekerkepark en het geplande park aan de Materialenkaai.

De installatie van de wc’s behoort altijd tot de laatste fase van de werken, daarom zullen ze pas geïnstalleerd worden in de loop van 2019. In sommige gevallen gaat het om een sanitair blok met meer dan één toilet. Tijdens langer durende parkevenementen of zomerbars installeert Leefmilieu Brussel ook tijdelijke droge toiletten.

Goedkoper

Het zullen traditionele wc’s worden. De Finse toiletten waarmee Leefmilieu Brussel een paar jaar geleden heeft geëxperimenteerd zullen dus geen model staan voor de nieuwe reeks. Ze blijken te onpraktisch, en met een kostprijs van zo’n 125.000 euro per stuk vooral te duur. De nieuwe zijn met 25.000 euro iets betaalbaarder.

“Er komen steeds meer families naar onze parken en mensen blijven ook steeds langer,” zegt Serge Kempeneers van Leefmilieu Brussel. “Daarom worden sanitaire voorzieningen ook almaar belangrijker. Mensen vragen daar ook om, het is een kwestie van comfort.”

De 7 nieuwe wc’s zijn dus een welgekomen aanvulling, want openbaar sanitair blijft een zeldzaam fenomeen in de gewestelijke parken. Enkel de Mellaertsvijvers, het Jubelpark, het Liedekerkepark, het Georges Henripark en het Park van Lijn 28 zijn op dit moment voorzien.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook de openbare wc’s buiten de parken, te vinden op de kaart van vzw Straatverplegers. Maar ook daarvan zijn er nog niet genoeg (en dan zeker voor de dames), zoals bijna jaarlijks wordt aangekaart met het Pispotfestival van de Brusselse vzw Chez Nous Bij Ons.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, Leefmilieu Brussel, openbaar toilet, Céline Fremault, Viviane Teitelbaum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni