Tijdens een iftar staan een heleboel lekkernijen op het menu.

Publieke iftars in Brussel: hier kan je de vasten breken

Melissa Abbeloos
© BRUZZ
16/05/2019

Tijdens de ramadan komen familie, vrienden en kennissen elke avond na zonsondergang samen om de vasten te breken met de iftar, oftewel de maaltijd die ze dan eten. Doorgaans gebeurt dat thuis of in moskeeën, maar er zijn ook publieke iftars, die net iets toegankelijker zijn voor niet-moslims. Een overzicht.

“Het doel van publieke iftars is om mensen samen te brengen zodat ze elkaar ontmoeten en beter leren kennen. Ook niet-moslims zijn welkom om meer te weten te komen over onze cultuur en tradities”, zegt Smahane Ikram van VOEM (Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims), een van de instellingen die publieke iftars organiseert, waaronder eentje in de BOZAR afgelopen maand.

Vanavond, 16 mei kan je terecht bij een publieke iftar, georganiseerd door Stuvoplus Brussel en de Algemene Studentenraad van hogeschool Odisee. De avond start met een debat, gevolgd door een optreden van Samira Saleh, om af te sluiten met een lekkere maaltijd.

De koepelorganisatie Fedactio (Federatie van Actieve Verenigingen van België) lanceerde het project Iftarmee onder het motto ‘tafelen brengt culturen samen’. Doorlopend van 5 mei tot 4 juni kan je na zonsondergang mee aanschuiven bij moslim-gastfamilies die met plezier een bordje extra op hun tafel zetten.

Karama Solidarity Belgium organiseert op 18 mei een publieke iftar in Salle Mille Et Une Nuit te Molenbeek. Dit ten voordele van het Palestijnse ziekenhuis Makassed in Jeruzalem zodat het zonnepanelen kan aankopen.

Samen met Hospitality Brussels, lanceert Kom op tegen Kanker LIFE IFTARS in Vlaanderen en Brussel. Solidariteit is een centraal begrip tijdens de Ramadan en daarom gaat de opbrengst van de avond integraal naar Kom op tegen Kanker. Gemeenschapscentrum De Kriekelaar te Schaarbeek organiseert op 17 mei zo’n LIFE IFTAR. Op de iftar zal kanker bespreekbaar gemaakt worden en wordt er ook Turkse muziek en Soefimuziek gebracht door Makam Duo.

Op 1 juni organiseert Gemeenschapscentrum Ten Weyngaert in samenwerking met vzw Wissal en VOEM een interculturele iftar in Vorst.

Verschillende moskeeën in Brussel organiseren publieke iftars voor moslims, maar ook voor mensen die in armoede leven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Resto & Bar , Ramadan , iftar , Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni