'20.000 tests voldoende om iedereen in Brusselse zorginstellingen te testen'

Updated: 14-04-2020 - 08:37

In de Brusselse zorginstellingen zullen 20.702 tests naar het nieuwe coronavirus worden uitgevoerd. Het aantal tests dat beschikbaar is voor de Brusselse zorgcentra, zou moeten volstaan om iedereen, ook het personeel, te testen. Het testproces zal drie weken in beslag nemen.

De Backer bereikte over de uitrol van testing in de zorginstellingen - dit wil zeggen de woonzorgcentra, maar ook gehandicapteninstellingen, psychiatrische instellingen, ... - een akkoord met de regionale ministers van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo), Wouter Beke (CD&V), en Christie Morreale (PS).

De bedoeling is dat alle bewoners en medewerkers van de zorginstellingen in ons land een test ondergaan. "In totaal stellen we daarvoor meer dan 210.000 tests beschikbaar," aldus De Backer.

Het aantal tests dat beschikbaar is voor de Brusselse zorgcentra, zou moeten volstaan om iedereen te testen, bevestigt Sven Heyndrickx, woordvoerder van Iriscare, aan BRUZZ. "De Brusselse zorgcentra tellen zo'n 7.000 personeelsleden en zo'n 15.000 bewoners. In combinatie met de 2.000 testkits die we vorige week al ontvingen, zouden we dus voldoende materiaal moeten hebben om iedereen te testen," klinkt het.

Volgorde

De zorginstellingen vallen onder de bevoegdheid van de gewesten. De federale overheid levert de materialen om de testen af te nemen en doet de analyse achteraf. De regionale overheden bepalen zelf welke woonzorgcentra of andere collectieve instellingen ze in welke volgorde testen.

De regionale overheden zorgen voor de afname van de testen door artsen en verplegend personeel. "Dit moet de regionale overheden in staat stellen om per zorginstelling gepaste maatregelen te nemen en zo kwetsbare bevolkingsgroepen beter te beschermen", klinkt het.

Sciensano zal een epidemiologische opvolging doen van de resultaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?