Contacttracing in het callcenter in Diegem

| Contacttracing in het callcenter in Diegem.

Brusselaars testen app Coronalert mee uit

EC
© BRUZZ
21/09/2020

Werknemers van enkele Brusselse bedrijven testen deze week de app Coronalert mee uit. Vanaf volgende week maandag 28 september moet die voor iedereen beschikbaar zijn. Via die app kunnen mensen verwittigd worden als zij in de buurt zijn geweest van een persoon die besmet is met het coronavirus. Zo weten zij dat ze zich zelf moeten laten testen.

Voorzitter Karine Moykens van het interfederaal comité Testing & Tracing maakte zondag bekend dat de tracingapp vanaf volgende week beschikbaar moet zijn. De app Coronalert werkt met een uitwisselingssyteem van anonieme codes tussen verschillende smartphones. Die blijven maximaal veertien dagen in het geheugen van de telefoon zitten en geven aan of je in de buurt bent geweest van iemand die positief testte op het coronavirus.

Wie bijvoorbeeld op restaurant is geweest, kan een melding krijgen als achteraf blijkt dat er op dat moment iemand anders in dat restaurant zat die besmet blijkt met het coronavirus. Op een Android-telefoon moet je ook je locatiediensten inschakelen. Ook al maakt Coronalert helemaal geen gebruik van je locatie.

“Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe beter voor de contactopsporing”, zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. Momenteel loopt er een testfase bij 10.000 Belgen om de laatste technische haperingen uit de app te halen. Daaraan doen ook enkele Brusselse bedrijven mee, van wie de werknemers nu dus al hun locatie delen met Coronalert. Inge Neven zegt ook dat er gesprekken lopen om extra contactopspoorders aan te werven in Brussel, zoals dat afgelopen week in Vlaanderen is gebeurd. “Contactopsporing is een proces dat continu verbetert”, aldus Neven.

'Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe beter voor de contactopsporing.'

Inge Neven, crisismanager

Testcapaciteit

Risicocontacten sneller opsporen betekent ook dat die mensen snel getest moeten kunnen worden. Op dit moment zit de Brusselse testcapaciteit al op zijn limieten, dus plant het Gewest vier extra testcentra. Eén daarvan opent maandag in de Pachecolaan, een week later volgt een tweede op een voorlopig onbekende locatie.

Al stelt professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) zich wel vragen bij de houdbaarheid van al die testen. “De extra testcentra zijn allemaal zeer goed, maar de huisartsen moeten wel alle voorschriften blijven uitschrijven en de aanvragen rond quarantaine behandelen”, zegt professor Devroey. “Laat het duidelijk zijn: Waar tijdens de eerste golf de ziekenhuizen overbelast waren, zijn dat nu de huisartsenpraktijken. En het ergste moet nog komen, want de griepepidemie komt eraan. Wil men tot 100.000 testen per dag gaan in ons land, dan is dat onhoudbaar.”

Om de huisartsen te ontlasten vraagt Devroey om de gevalsdefinitie van Covid-19 minder breed te maken. Ook zijn collega Roel Van Giel van het Vlaamse huisartsenverbond Domus Medica pleitte daar deze week al voor. Een gevalsdefinitie is een lijst van symptomen waarvoor iemand getest zou moeten worden. Momenteel moet iemand met bijvoorbeeld sinusitis meteen een coronatest ondergaan. “Al dat testen legt een enorme druk op ons gezondheidssysteem, dus ik hoop dat de Nationale Veiligheidsraad dat woensdag eens herbekijkt.” Devroey vindt het nu belangrijker het contact met ouderen te beperken én om de contactopsporing te verbeteren.

'De extra testcentra zijn allemaal zeer goed, maar de huisartsenpraktijken zijn al overbelast. En het ergste moet nog komen, want de griepepidemie komt eraan.'

Dirk Devroey, professor huisartsengeneeskunde 'VUB'

Promotiecampagne

Zou de langverwachte tracing app dan voor de oplossing zorgen? Daarvoor moet de digitale kloof in Brussel voldoende worden gedicht, want de app werkt met een smartphone. “Het zal natuurlijk moeten blijken uit de praktijk of iedereen even goed zal meewerken. Ik veronderstel dat een deel van de bevolking de app niet meteen zal installeren, dus wij gaan er nog een gerichte promotiecampagne rond voeren”, aldus Inge Neven. Neven wil ook uitzoeken of elke coronatest nog een doktersvoorschrift behoeft. “We hadden gehoopt dat de federale overheid dat zou afbouwen, maar we bekijken nu hoe we dat lokaal kunnen doen.”

Intussen is het wachten op de Nationale Veiligheidsraad van woensdag. Of dat snel genoeg gaat om de besmettingen te doen zakken, is nog maar de vraag. Voorlopig plant Brussel nog geen bijkomende maatregelen. “We kunnen niet meteen extra zaken afbouwen, want onderwijs blijft essentieel in de ontwikkeling van onze kinderen en cultuur en sport zijn nog maar pas heropgestart”, aldus Devroey over de Brusselse situatie. “Het is nu een kwestie van de huidige maatregelen goed uit te leggen: zelfs in je eigen gezin moet je bij de minste symptomen afstand houden. Dat moeten we blijven benadrukken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, coronalert, corona-app, contact tracing, coronatestcentra

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni