Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene en Ahmed Laaouej (PS), burgemeester van Koekelberg

| Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene en Ahmed Laaouej (PS), burgemeester van Koekelberg.

Brusselse burgemeesters achter oproep Moureaux: ‘Federale overheid moet helpen’

Eva Christiaens
© BRUZZ
23/06/2022

Burgemeester Catherine Moureaux (PS) van Molenbeek vraagt binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) meer structurele hulp in de strijd tegen drugsgeweld in haar gemeente. Enkele Brusselse collega’s treden haar bij. “Zou de burgemeester van Antwerpen ooit verantwoordelijk worden gesteld voor de granaten in zijn stad?” Verlinden schuift op haar beurt een fusie van de zes Brusselse politiezones naar voren.

Onder meer Koekelbergs burgemeester Ahmed Laaouej (PS) ondervroeg minister Verlinden hierover deze donderdag in de Kamer. In Koekelberg vond vorige week woensdag nog een schietpartij plaats in de buurt van metrohalte Simonis. Twee personen raakten daarbij gewond.

"Geweld stopt niet aan de gemeentegrenzen"

Ahmed Laaouej, burgemeester Koekelberg

Ahmed Laaouej, PS-voorzitter en burgemeester van Koekelberg

“We hebben gisteravond vergaderd met het politiecollege van de zone Brussel-West (Jette, Koekelberg, Ganshoren, Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem, red.). De hele zone steunt mevrouw Moureaux in haar vraag naar hulp,” zegt Laaouej aan BRUZZ. “De strijd tegen dit georganiseerd geweld is hoofdzakelijk de verantwoordelijkheid van de federale politie. Alles afschuiven op de lokale korpschef, getuigt van een gebrek aan kennis van de situatie,” vindt hij.

In het parlement noemde minister Annelies Verlinden het drugsgeweld in Brussel "een gedeelde verantwoordelijkheid". "We hebben vorige week beslist om de middelen voor de federale gerechtelijke politie te verhogen en het is essentieel dat dit vooral voor Brussel snel gebeurt," zei de minister. Maar, zei ze, ook "het (Brussels) Gewest moet zijn competenties gebruiken."

"We moeten de 6.000 politieagenten die actief zijn in Brussel enorm doen samenwerken"

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken

Dat koppelde Verlinden meteen aan een fusie van de zes Brusselse politiezones. "Dat is voor mij geen taboe. We moeten de 6.000 politieagenten die actief zijn in Brussel enorm doen samenwerken. De minister-president van Brussel heeft sinds de vorige staatshervorming al een bevoegdheid voor eenheid tot commando. Ik wil die verantwoordelijkheid verder verduidelijken in een nieuw wetsvoorstel," zei ze nog.

Of en hoe zo'n fusie van Brusselse politiezones tot meer gerichte actie tegen drugsbendes zal leiden, is onduidelijk. De partij Les Engagés noemde Verlindens antwoord "ontgoochelend". Ahmed Laaouej reageerde in het parlement dat "er een politieke wil nodig is op het hoogste niveau van ons land om de strijd met de drufsmaffia aan te gaan." "Zou de burgemeester van Antwerpen ooit verantwoordelijk worden gesteld voor het feit dat Antwerpen een draaischijf is van drugs? Of dat er granaten worden gegooid?" vroeg hij zich luidop af.

Bij BRUZZ noemt Laaouej de drugshandel geen louter Brussels, maar een nationaal fenomeen. “Geweld stopt niet aan de gemeentegrenzen. De federale politie heeft Antwerpen al eerder gesteund. Diezelfde steun moet er nu zijn voor Brussel.”

Ook buiten Molenbeek

De schietpartijen vinden de afgelopen maanden hoofdzakelijk, maar niet uitsluitend, plaats in Molenbeek. In Brussel-Stad was twee weken geleden nog een schietpartij aan het De Brouckèreplein. In april spraken buurtbewoners uit de Noordwijk nog over schoten in de Masuistraat. Of er tussen die verschillende incidenten een verband bestaat, blijft onduidelijk. Het parket geeft nog geen commentaar over het lopende onderzoek, noch over het daderprofiel bij elk van de incidenten.

Volgens het Molenbeekse jeugdwerk zijn de daders en hun slachtoffers niet gekend in de lokale gemeenschap. "We zien nieuwe gezichten op straat," klinkt het daar. In De Morgen zegt hoofdcommissaris Johan Berckmans daarentegen dat toch 46 procent van de verdachten voor drugsfeiten "uit de eigen wijken komt".

Aan BRUZZ verduidelijkt Berckmans dat het gaat om alle opgepakte verdachten uit 2021 en niet specifiek over de recente schietpartijen. Met "de eigen wijken" praat hij trouwens over de hele politiezone van vijf gemeenten groot. Ruim de helft van de verdachten komt dus uit andere gemeenten, binnen of buiten Brussel.

"We hebben al eerder aangebracht bij de federale overheid dat we hulp nodig hebben. We blijven in rondjes draaien"

Christos Doukeridis, burgemeester Elsene

Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene, bij de inhuldiging van de muurschildering ter ere van het ziekenhuis- en verzorgend personeel aan het ziekenhuis van Etterbeek Elsene op 6 juli 2020

De schietpartijen staan alvast op de agenda van het volgende burgemeestersoverleg, volgende week woensdag. “Maar we hebben al eerder aangebracht dat we hulp nodig hebben,” zegt burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) van Elsene. “Dit is slechts een herhaling. We blijven in rondjes draaien.” In de Matongewijk in zijn gemeente overleed afgelopen zondag nog een veertiger bij een steekpartij. De dader was een 26-jarige. Volgens La Capitale ging het ook daar om een afrekening tussen stadsbendes.

“Ik zie niet veel verschillen tussen wat gebeurt in Molenbeek en wat gebeurt in Matonge. We weten niet of we over dezelfde bendes spreken, maar het fenomeen blijft hetzelfde: bendegeweld,” zegt Doulkeridis. “Hoe meer geld er circuleert, hoe beter ze hun invloedszones zullen kunnen opeisen. Wij willen ons engageren voor een samenwerking met alle mogelijke beleidsniveaus, want een gemeente kan dit niet alleen.”

Verlinden: 'Nog geen garantie'

Volgens Doulkeridis biedt de lokale politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene nu al steun aan de federale procureur bij het opsporen van verdachten. “Wij helpen de federale overheid dus met dossiers, terwijl we zelf onvoldoende ondersteuning krijgen. Dat is ook nodig. We zullen de bal niet blijven doorspelen, want we zijn de drugshandel meer dan beu.”

Minister Verlinden beloofde in het parlement nog dat ze "Brussel zal vasthouden". "We laten geen enkele stad of gemeente los in de strijd tegen georganiseerde misdaad. Ik roep iedereen op om hetzelfde te doen. Dit is geen zaak die enkel de federale politie kan oplossen. We moeten het samen doen," zei ze.

Verlinden kan nog niet garanderen dat er extra federale agenten komen in Brussel of Molenbeek. De vraag wordt wel onderzocht, aldus de minister aan BRUZZ. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) vroeg gisteren nog om zulke versterking. Burgemeester Philippe Close (PS) van de stad Brussel kon deze donderdag niet reageren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni