Molenbeek en Koekelberg treffen extra veiligheidsmaatregelen voor oudejaarsavond

© PhotoNews
| Politiebewaking bij metrohalte Simonis.

Oudejaarsavond nadert met rasse schreden en ook enkele Brusselse gemeenten zetten zich stilaan schrap. Om de uit de hand gelopen rellen van vorig jaar te voorkomen treffen bijvoorbeeld Molenbeek en Koekelberg extra veiligheidsmaatregelen. “We hebben net als alle andere gemeenten een risicoanalyse gemaakt en kunnen nu de veiligheid van alle feestgangers garanderen”.

Oudejaarsavond verliep de afgelopen jaren woelig in Molenbeek. Bij het inluiden van 2019 staken relschoppers er auto’s in brand en roofden winkels leeg. Ook de politie werd bekogeld. Die laatste kreeg op verschillende bestuursniveaus verwijten over het gebrek aan communicatie tussen de politiezones en het uitblijven van een interventie. Ook – op dat ogenblik kersvers – burgemeester Catherine Moureaux (PS), die op het moment van de feiten met vakantie was in het buitenland, lag een tijdje onder vuur na enkele omstreden uitspraken over de relschoppers.

Verder kende ook Koekelberg vorig jaar problemen met vandalen op oudejaarsavond. Daarom treffen beide gemeenten nu extra maatregelen om een herhaling van de feiten te voorkomen. “We hebben net als alle andere gemeenten een risicoanalyse gemaakt en kunnen de veiligheid van alle feestgangers garanderen,” zegt burgemeester Ahmed Laaouej (PS) aan BRUZZ. “Er werd besloten om de samenwerking tussen de politiezones te versterken. Er zullen extra manschappen worden ingezet en er zullen ook meer hulpdiensten stand-by staan. Tot slot hebben we ook bepaalde strategieën uitgewerkt waar we natuurlijk niet tot in detail over kunnen treden. De politiezone Brussel-Elsene zal de coördinatie leiden.”

Verboden vuurwerk

Ook vuurwerk is strikt verboden: “Als de politie mensen tegenkomt met rotjes of ander vuurwerk wordt het materiaal onmiddellijk in beslag genomen en de bezitters ervan gearresteerd,” klinkt het nog bij de burgemeester van Koekelberg.

Ook de Brusselse brandweer is op de hoogte van de risicoanalyse en heeft erop geanticipeerd: “Tijdens de kerstvakantie zal alles nog normaal verlopen,” klinkt het bij de woordvoerder Walter Derieuw. “Maar op oudejaarsavond zetten we extra manschappen in om de veiligheid van de Brusselaar te garanderen. Die beslissing is gemaakt op basis van de risicoanalyse.”

Ilse Van de Keere, woordvoerder van Politiezone Brussel Stad/Elsene bevestigt wat al eerder gezegd werd: “Voorbereidende vergaderingen hebben hierover plaatsgevonden, een risicoanalyse is opgesteld en de nodige maatregelen zijn getroffen, net zoals we die treffen voor bijvoorbeeld Winterpret aan de beurs.”

N-VA ook van de partij

Jong N-VA organiseert tot slot ook een concert op oudejaarsavond aan de Zwarte Vijvers in Molenbeek, waar de rellen vorig jaar plaatsvonden. “We hopen op jullie massale aanwezigheid. Breng je eigen muziek en drank mee, en probeer zo min mogelijk auto's en woningen in brand te steken. Lokale winkels plunderen wordt afgeraden,” valt te lezen bij de omschrijving van het evenement op Facebook, dat overigens al 2.700 geïnteresseerden telt.

Of dat evenement ook echt zal plaatsvinden is niet bekend. “We bekijken momenteel intern hoe we de communicatie hierover zullen organiseren,” laat Jong N-VA weten.

“Voor mij is dit nieuws,” klinkt het nog bij Rachid Barghouti, woordvoerder van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS), “bij mijn weten is er in ieder geval geen vergunning aangevraagd voor het evenement.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?