Nieuw kraakpand voor asielzoekers in Sint-Joost: gebouw nog niet ontruimd

BVR, Max Wyckaert
© Belga - BRUZZ
12/03/2023
Updated: 13/03/2023 08.27u

In Sint-Joost-ten-Node bereidde de politie zondagavond de ontruiming voor van het gebouw dat enkele uren daarvoor werd gekraakt door een collectief van vrijwilligers en een zeventigtal asielzoekers. Terwijl de politie de toegang blokkeerde, reageerden de actievoerders met dans en muziek. Maandagochtend was het gebouw nog niet ontruimd.

Het gaat om de toekomstige kantoren van het Nationaal Crisiscentrum nabij het Brusselse Noordstation. Zondagmiddag heeft een collectief de gebouwen bezet, om zo plaats te bieden aan asielzoekers die uit Allee du Kaai zijn gezet.

De politie was zondagavond massaal aanwezig, onder meer met een waterkanon en politiehonden. De politie blokkeert alle ingangen. Het eten dat vrijwilligers aanrukken, blijft zo buiten staan. Mensen die het gebouw wilden verlaten, konden dat wel doen, stelde onze reporter ter plaatse vast.

Maandagochtend was het gebouw nog niet ontruimd, bevestigt politiewoordvoerster van zone Brussel-Noord Mélanie Massoz. De politie was nog steeds aanwezig, stelde onze reporter ter plaatse vast.

Dansen en zingen

Intussen was de sfeer allesbehalve grimmig, integendeel. Actievoerders dansen en zingen, zowel buiten als binnen.

Verschillende politici tekenden ook present. Zo stonden Stijn Bex (Groen) en Lotte Stoops (Groen) daar, net als Marie Lecocq (Ecolo). Ze betreuren dat de ontruiming van Allee du Kaai drie dagen vroeger dan voorzien is gebeurd en hebben begrip voor de actievoerders.

De bezetting heeft volgens de actievoerders als doel asielzoekers een noodoplossing te bieden en de regering te dwingen haar verplichtingen na te komen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni