Jouw vraag

JOUW VRAAG. Zijn groenten en fruit goedkoper op de Zuidmarkt?

Luana Difficile, Saar Van Acker
© BRUZZ
13/06/2017

Om deze vraag goed te beantwoorden, is langdurig onderzoek nodig, waarbij de prijsevoluties over een langere periode worden bijgehouden. Onder meer consumentenorganisatie Test Aankoop doet dat.

VRAAG VAN JELLE UIT SINT-GILLIS

BRUZZ ging om een voorlopig antwoord te kunnen geven enkele dagen winkelen en schreef tussen 8 en 11 juni de dagprijzen op (zie tabel). Het resultaat? De Zuidmarkt doet het wat de prijs betreft beter dan heel wat supermarkten, maar Colruyt is de “prijzenkampioen”.

De prijzen van groente en fruit variëren zowel in de supermarkt als op de verschillende markten voortdurend. In de supermarkt zijn er daarbij verschillen tussen de aangeboden merken, maar ook de locatie speelt een rol. Zelfs binnen dezelfde supermarktgroep zijn er verschillen, zo stelde BRUZZ vast. Hetzelfde bleek eerder uit onderzoek van Test Aankoop. Carrefour Express is duurder dan Carrefour Market, Okay is duurder dan Colruyt.

Een andere reden voor veranderende prijzen zijn de seizoenen: voor seizoensfruit of -groente ligt de prijs in principe lager.

Op de Zuidmarkt verandert de prijs zelfs gedurende de dag. ‘s Ochtends, wanneer groenten en fruit nog vers zijn, ligt de prijs het hoogst. Naarmate de dag vordert, de producten langer in de zon liggen en meer klanten de koopwaar aanraken, daalt de prijs. Tegen de avond geven de marktkramers weleens producten gratis weg.

Als de Zuidmarkt goedkoop is, dan doet de Abattoir in Anderlecht het nog beter, vertellen enkele marktkramers. Beide markten zijn voor hun startprijs afhankelijk van de prijzen op de vroegmarkt, waar de marktkramers zelf hun waren kopen. Ook voor supermarkten wordt de prijs van fruit en groente bepaald door de aankoopprijs op de veiling, stelt Baptiste van Outryve van Carrefour. “Daarom zie je bij groente en fruit dagelijks andere prijzen. Die veranderingen staan dan los van acties die bijvoorbeeld op weekbasis plaatsvinden.”

Tijdens de week biedt Colruyt fruit en groente aan voor het minste geld, maar de Zuidmarkt vindt plaats op zondag, wanneer heel wat supermarkten sluiten. Die dag bent u daar zeker goedkoper af. De zondagssfeer krijgt u er bovendien gratis bij.

Big City Grafiek BRUZZ ACTUA 1574
VOLGENDE WEEK: Is het waar dat er zich een geheime schatkamer vol rijpende Geuze onder de KVS bevindt?

BIG CITY
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie via het formulier hiernaast. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni