big city

JOUW VRAAG. Klopt het dat er een geheime tunnel onder de Grote Markt loopt?

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 13/07/2016

BRUZZ ging op speurderspad, samen met Brussels schepen van Patrimonium Geoffroy Coomans de Brachène (MR), telg van een van de legendarische zeven families die Brussel stichtten. Op zoek naar een onderaardse tunnel in het hart van de stad.

 

En die blijkt inderdaad te bestaan. Het gaat om een smalle, maar toegankelijke tunnel die al uit de middeleeuwen dateert. Hij is opgedeeld in twee aaneensluitende gangen, samen een soort langgerekte keldergang.

Het verhaal doet de ronde dat de tunnel Stadhuis en Paleis met elkaar verbindt. De koninklijke en de stedelijke macht in het geheim met elkaar verbonden. Maar dat verhaal blijkt niet te kloppen.

Waar bevindt die tunnel zich? Als je via de Grote Markt op de binnenkoer van het stadhuis komt, vind je in de rechterhoek van de koer een trap. Die leidt naar een goed afgeschermde keldergang, die volledig dienstdoet als technische ruimte. Hij ligt en hangt ook vol kabels en buizen van elektriciteitsverbindingen, onder meer tussen de administratie en het stadhuis. Een deel van de voetgangerstunnel leidt naar het achterliggende Hotel Amigo, eertijds onderdeel van de grote gevangenis. De gang passeert tot aan de huidige cellen van het politiecommissariaat. Dat is beslist geen toeval.

Coomans de Brachène: “Destijds werd de gevangene vanuit zijn cel via die tunnel tot in het stadhuis gebracht (nu de Trouwzaal, red.) waar recht werd gesproken. Indien hij veroordeeld werd, kon hij via de gang van het stadhuis onder de Grote Markt tot het Broodhuis worden gebracht. Van daar kon de terechtstelling op de Grote Markt gebeuren. Zo zouden Egmont en Hoorn mogelijk ook via deze gang gepasseerd zijn vooraleer ze op de Grote Markt werden onthoofd.”

“Nieuw stadspersoneel wordt vaak gefopt door een zoektocht richting Koninklijk Paleis te moeten maken door deze ‘Dodengang’. Eens afgedaald wordt het licht gedoofd. Vandaar de mythe.”

Wie op de Grote Markt staat, ziet trouwens enkele licht-en verluchtingsroosters liggen van deze tunnel. Op deze manier kun je de gang ook bovengronds opmerken. Zeker in de winter. Want dan bijt de sneeuw zich minder goed vast op de kasseien boven de ‘warme’ tunnel.

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

 

 

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?