big city

JOUW VRAAG. Gaan de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen ooit weer open?

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 15/03/2017

De drie Musea van het Verre Oosten in Laken - het Chinees Paviljoen, de Japanse Toren en en het klein Museum voor Japanse Kunst - zijn al bijna vier jaar dicht. Maar gaan deze pareltjes ooit weer open voor het publiek? Dat vroeg Korneel uit Schaarbeek zich af. Big City zoekt het uit.

Op een goeie dag in oktober 2013 dreigde de versierde houten nok van het Chinees Paviljoen naar beneden te donderen. De Regie der Gebouwen, die de musea beheert, deed het Paviljoen meteen dicht. De nok werd afgebroken, de twee loggia’s onderstut en er werd een veiligheidsperimeter rondom het gebouw afgebakend.

Uit de stabiliteitsstudie die de Regie prompt liet uitvoeren bleek dat er ook stabiliteitsproblemen waren met de Japanse Toren, aan de overkant van de weg. Ook die ging dicht.

Tenslotte werd ook het kleine Museum voor Japanse Kunst, gevestigd in het voormalige koetshuis, gesloten. Daar waren alleen enkele dakpannen verdwenen, maar het probleem was dat in het kleine museum geen eigen ticketbalie of andere publieksvoorzieningen zijn. Voor het Jubelparkmuseum (KMKG), dat de Musea van het Verre Oosten exploiteert, was het bijna niet mogelijk om alleen dat museumpje open te houden.

Ondertussen heeft het Jubelparkmuseum alle collecties - kostbare prenten, samoerai-wapenrustingen, exportporselein - weggehaald uit Laken en de sleutels teruggegeven aan de Regie. De drie musea staan dus al een hele tijd leeg.

Veel is de Regie intussen niet opgeschoten met de renovatie. Nochtans werd er meermaals een planning gecommuniceerd. Eerst werd gemeld dat de renovatiestudie in 2015 zou gebeuren en de werkzaamheden in 2016, zodat de musea dit jaar, in 2017, weer open zouden kunnen gaan.

Daarna luidde het dat de werken aan de Japanse Toren in 2017 zouden worden uitgevoerd en dat het Chinees Paviljoen eind 2017, begin 2018 zou worden gerenoveerd.

Maar ook deze planning werd niet gehaald. In feite moeten alle studies nog beginnen. Hoe dat komt? Volgens Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie, is het een kwestie van prioriteiten. “Er zijn momenteel andere prioriteiten,” zegt hij. “Zo bijvoorbeeld de fontein op de Kunstberg en ook de renovatie van De Munt, die vertraging heeft opgelopen. Beide projecten moeten deze lente opgeleverd worden. Daarna is er tijd voor de musea in Laken.”

De Regie stelt alvast een nieuw tijdschema voor. In de Japanse Toren is er vooral een stabiliteitsprobleem aan de ingang. “De studie voor het herstel van het bordes zal dit jaar worden toegewezen en de werken zijn gepland voor 2018,” zegt Vanderborght.

Het Chinees Paviljoen vergt volgens hem een veel grondigere renovatie. Het dak en de nok moeten hersteld worden, alsook de balkons en erkers. Door problemen met het hout is er bovendien waterinsijpeling via de deuren. “Momenteel stellen wij het bestek op voor de studieopdracht. De studie zou dan volgend jaar gebeuren. Daarna kunnen de renovatiewerken worden aanbesteed. We gaan ervan uit dat de renovatie klaar is in 2021.”

2021 is wel heel erg ver. Dat vindt ook Alexandra De Poorter, interimdirecteur van het Jubelparkmuseum. “2021 is zo goed als zeggen, eigenlijk is er geen planning.” Zij doet er alles aan om het dossier zo snel mogelijk vooruit te doen gaan, maar ze heeft wel een probleem: personeelsgebrek. “Momenteel hebben wij onvoldoende personeel om ook de musea van Laken open te houden. Wij moeten elk jaar twee procent besparen op personeel. Na vijf jaar is dat tien procent. Momenteel hebben we 325 medewerkers, zowel voor het Jubelparkmuseum, het Muziekinstrumentenmuseum als de Hallepoort. Tien jaar geleden waren het er nog honderd meer.”

Conclusie: als de Regie zich deze keer aan haar planning houdt en het Jubelparkmuseum extra personeel krijgt, gaan de Musea van het Verre Oosten in Laken (ten vroegste) over een jaar of vijf weer open.

 

VOLGENDE WEEK: Klopt het dat er onder het kanaal, ter hoogte van Sainctelette, een metrostation ligt?

 

BIG CITY
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie via het formulier hiernaast. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

 
Lees meer over
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.