Jouw vraag

JOUW VRAAG. Waarom lukt het in Brussel niet om een openluchtzwembad te bouwen?

Luana Difficile
18/05/2016

Wie in de zomer op citytrip gaat naar grootsteden als Parijs en Berlijn kan er niet naast kijken: de openluchtzwembaden. Berlijn telt er zelfs 26, als we alle meren meetellen. Wie in Brussel tijdens een hete zomerdag een verfrissende plons wil maken is er echter aan voor de moeite. Vandaar onze Big City-vraag van deze week: Susanne Cords uit Sint-Agatha-Berchem vraagt zich af waarom het toch zo moeilijk is om een openluchtzwembad te bouwen in Brussel.

Actiegroep Pool is Cool ijvert nu voor een openluchtzwembad in onze hoofdstad. “Zonder make.brussels waren we nooit met Bains Catherine op de proppen gekomen. Het is een ludiek voorstel om de problematiek rond openluchtzwembaden aan te kaarten,” zegt Frederik Serroen. “We hebben al bijna 50 jaar geen openluchtzwembad en dat komt door politieke spelletjes. Wanneer er een komt, zou het een collectief voorstel moeten zijn van de hele regering. Dat is zo omdat ze niet één individu gaan laten scoren met een openluchtzwembad. Ik vind het een soort van politieke incompetentie. Het is blijkbaar zeer moeilijk om een openluchtzwembad te voorzien, maar de Ring verbreden, de Heizelvlakte hervormen of Schaarbeek Vorming is een piece of cake. Het is een kwestie van prioriteiten stellen en blijkbaar is dan een openluchtzwembad of een zwemvijver niet belangrijk genoeg, anders was het voorstel van Pascal Smet enkele jaren geleden ook wel gerealiseerd geweest. De vrees is er ook wel dat het eerste openluchtzwembad een enorm aanzuigeffect zal hebben waardoor de Brusselse gemeenten nu nog schrik hebben. Het feit dat het over de koppen lopen is in Huizingen toont ook de vraag van de Brusselaars om in het Gewest een openluchtzwembad te openen.”

Volgens Kristiaan Borret, bouwmeester van Brussel, is er een andere oorzaak. “We hebben in het Brussels Gewest een te complexe bestuursvorm. Een voorstel moet telkens langs verschillende niveaus passeren en ook nog goedgekeurd worden. Hoe meer politieke niveaus zo’n voorstel moet passeren, hoe moeilijker het nog wordt om het uiteindelijk door te drukken. Anderzijds heb ik soms het gevoel dat er geen eigenaarschap is voor een project. Bij de diensten van het Gewest is er niet altijd een projectleider die zich wil inzetten voor een openluchtzwembad. Er is daardoor geen competitie onder verschillende projectleiders om een openluchtzwembad erdoor te krijgen.”

Borret was voordien bouwmeester in Antwerpen en zag de badboot komen, maar ook zinken. “In Antwerpen hadden we twee zwemfaciliteiten in open lucht. Er is de natuurlijke zwemvijver in het Boekenbergpark en er was de badboot die spijtig genoeg gezonken is. Toch zijn dit twee voorbeelden van hoe het ook in Brussel kan, al ben ik niet te vinden voor Bains Catherine. Je moet zo’n openluchtzwembad of een zwemvijver of een badboot gebruiken als hefboom om een achtergestelde buurt nieuw leven in te blazen of bekend te maken. Daarom moet je een badboot niet aan de Citroën leggen maar aan Biestebroek. Wil je een natuurlijke zwemvijver in een groen kader, dan denk ik al snel aan de vijvers van Woluwe of aan het Marie-Josepark in Molenbeek. Dat zijn goed bereikbare plekken die een heropwaardering kunnen gebruiken. Op de Vismarkt is dat allesbehalve nodig want dat is bekend en dat leeft.”

Bij Pool is Cool begrijpen ze wel het standpunt van de bouwmeester. “Het is niet onze bedoeling om bekende plekken nog bekender te maken, integendeel. Alleen is de Vismarkt een zeer symbolische plek en spreekt het de mensen aan. Onze ambitie is niet om centraal in de stad een zwembad te krijgen, maar om druk te zetten op de politiek en ons een openluchtzwembad aan te bieden op een locatie die daardoor opgepept wordt. Het zou leuk zijn om tegen het einde van deze legislatuur een openluchtzwembad te hebben in onze hoofdstad en liefst meer dan één.”

Kristiaan Borret BRUZZ 1523
Kristiaan Borret denkt ook dat we een andere zwemcultuur hebben in vergelijking met de Duitsers en de Zwitsers. “Je kan bijna niet anders dan het te geloven, ofwel lopen wij hier allemaal zeer gefrustreerd rond omdat we niet kunnen gaan zwemmen. Duitsland en Zwitserland hebben trouwens hetzelfde klimaat, dus het is wel zeer opmerkelijk. Neem nu bijvoorbeeld Zwitserland. In steden zoals Basel en Zurich zie je mensen onder de middag zwemmen. Er is in die steden een joie de vivre die je in Belgische steden niet terugvindt. Dat komt omdat wij een haat-liefdeverhouding hebben met de stad, die je daar niet ziet. Een saaie Zwitser is dus meer hedonist dan wij Brusselaars die ons als Bourgondiër beschouwen”, aldus Borret.

Zin om in de buurt van Brussel in openlucht te zwemmen? Dan kan u terecht bij onze reeks 'Openluchtzwemmer'.

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni