Jouw vraag

JOUW VRAAG. Ligt er een geheime schatkamer vol rijpende geuze onder de KVS?

Luana Difficile, Saar Van Acker
© BRUZZ
20/06/2017

Rik uit Elsene vraagt zich af of het klopt dat er zich een geheime schatkamer vol rijpende geuze onder de KVS bevindt? Big City zocht het uit en het verhaal klopt. Onder de KVS, aan de Arduinkaai, lag vroeger een waterbekken. Door de jaren heen is dat waterbekken herwerkt tot kelders, later tot bunkers. De meest recente bestemming: een opslagplaats voor geuze.

De Vlaamse Koninklijke Schouwburg is al sinds de negentiende eeuw een cultuurmonument in Brussel. Waar voordien de vervallen gebouwen van het oude Wapenarsenaal lagen, opende in 1887 het eerste Vlaamse theatergebouw in Brussel zijn deuren. Samen met de omgeving zijn de voorstellingen meer multicultureel geworden, maar onder de begane grond bevindt zich een stuk Vlaams erfgoed.

Brouwerij Cantillon is slechts enkele jaren jonger dan de KVS. Sinds 1900 brouwt de familie Van Roy-Cantillon in Anderlecht lambiek, geuze, faro en kriek. De werktuigen, de machines en het brouwproces zijn in ruim honderd jaar hetzelfde gebleven, waardoor ook de smaak van het bier nauwelijks veranderde. Bij het maken van Geuze moet de brouwer die soms jarenlang laten hergisten op fles. Dat gistproces is wat de geuze maakt.

Jean-Pierre Van Roy, hoofd van de brouwerij, legt uit: “Hier hebben we nog flessen liggen van de jaren 1970, die hebben al een hele smaak-evolutie doorgemaakt. We kunnen die daardoor voor een zekere prijs verkopen. De magnums, dat is de Chateau Petrus van de geuze (lacht).” Onder het initiatief van de zoon van Van Roy, kreeg de brouwerij enkele jaren geleden de kelder in bruikleen: “De flessen onder de KVS liggen daar nog maar vier of vijf jaar. Het gaat om opslag, we laten ze daar zeker een tiental jaar liggen. We mogen de kelder zo’n dertig jaar gebruiken voor een symbolische euro.”

De koele temperaturen onder de grond zijn perfect om de geuze te laten gisten: “Geuze is een levend bier. Als je twee identieke flessen op andere plaatsen laat gisten, zullen dat na twee maanden verschillende bieren zijn. Mijn schoonvader had een aantal flessen die hij in een grot kon laten gisten. Perfecte condities om die te bewaren, constant twaalf graden. Ik had een aantal flessen van dezelfde brouw die ik hier in Sint-Gillis bewaarde. De flessen van mijn schoonvader waren natuurlijk beter.”

Toen de Brusselse binnenhaven werd gedempt, maakte men van het waterbekken kelders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog functioneerden de ruimtes als bunker. Elk jaar wil Van Roy er drie- tot vierduizend flessen bijplaatsen. Daarbij komen ook een aantal oudere flessen en een aantal speciale flessen die exclusief voor de kelder gebrouwen zijn.

VOLGENDE WEEK: Hoeveel leegstand is er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie via het formulier hiernaast. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni