big city

JOUW VRAAG. Wat is het verhaal achter de samosa’s in nachtwinkels?

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 23/05/2017

Samosa’s zijn de boterhammen van Zuid-Azië. De kleine (of grotere) driehoekjes zijn gemaakt van deeg dat eerst wordt gevuld met allerhande groenten, vlees en kruiden, en daarna wordt gefrituurd. Je vindt ze in zowat ieder Indisch restaurant, en in Brussel ook in de Pakistaanse nachtwinkels, ook bekend als ‘de paki’s’.

VRAAG VAN SAMUEL UIT BRUSSEL

In België kennen we de krokante driehoekjes als snacks, maar in Pakistan zijn ze een volwaardige maaltijd die door iedereen gesmaakt wordt. Daarom kan je behalve voorverpakte etenswaren ook verse samosa’s in nachtwinkels vinden.

Weten wat het is, is een begin van een antwoord op de lezersvraag, maar waar komen de snacks die te vinden zijn in de (nacht)winkels in Brussel eigenlijk vandaan? Met andere woorden: wie maakt die exotische lekkernijen? Als je die vraag stelt, laten de uitbaters van zo’n nachtwinkel meestal een stilte vallen. Begrijpen ze de vraag niet? Doen ze alsof ze het niet begrijpen? Dat is niet helemaal duidelijk. Wat aan het einde van de rondvraag wel duidelijk is: er zijn twee manieren waarop de nachtwinkels aan samosa’s komen.

Bij een deel van de nachtwinkels worden de driehoekjes dagelijks geleverd. Het andere deel van de winkeluitbaters maakt de samosa’s zelf.

Dat sommige samosa’s sterk op elkaar lijken en gelijkaardig smaken, is dus niet toevallig. Het gaat hierbij niet om massaproductie, maar om kleine bedrijfjes die iedere dag opnieuw samosa’s leveren aan verschillende nachtwinkels. Wil je als klant een grote hoeveelheid samosa’s aankopen? Dat kan. De uitbaters van de nachtwinkels nemen ook bestellingen aan.

VOLGENDE WEEK: Waar komt de naam ‘ketje’ vandaan?

BIG CITY
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie via het formulier hiernaast. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

 

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?