big city

JOUW VRAAG. Waarom zit er zoveel kalk in het Brusselse leidingwater?

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 25/01/2017

Het klopt dat het leidingwater in grote delen van het Brussels Gewest zeer hard is. Op de website van Vivaqua kan je nagaan hoe hard het water in jouw gemeente is. Maar Louise uit Sint-Gillis wil graag weten waarom dat zo is. Big City zocht het uit.

De hardheid, die uitgedrukt wordt in Franse graden, wordt bepaald door de concentratie van calcium en magnesium in het water. In de meeste Brusselse gemeenten schommelt de hardheid tussen de 35 en 40 Franse graden, wat veel is. Dat is omdat het Brusselse drinkwater voor het grootste gedeelte van bronnen in het Zoniënwoud en in Wallonië komt, waar de ondergrond kalkrijk is. Alleen in Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem bedraagt de hardheid 20 à 25 Franse graden. Die gemeenten krijgen uitsluitend oppervlaktewater uit de Maas, dat een stuk zachter is.

Hard water is schadelijk voor huishoudtoestellen en sanitair. Door de kalkafzetting bij de opwarming van het water wordt het rendement van wasmachines en boilers lager en slibben douchekoppen en espressomachines op den duur zelfs helemaal dicht. Ook stijgt het verbruik van zeep en schoonmaakproducten.

Wie het zich kan permitteren, plaatst zelf een waterverzachter. Maar die zijn duur in aankoop en onderhoud. Voor de leek is het ook niet eenvoudig om een keuze te maken tussen de talloze fabrikanten van waterontharders, die elk hun toverformule lijken te hebben.

In Vlaanderen lost men het probleem anders op. Om grote delen van de bevolking aan zachter water te helpen, plaatst De Watergroep, het grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen, sinds enkele jaren centrale onthardingsinstallaties. Op die manier wordt het water al in het productiecentrum verzacht, dat wil zeggen teruggebracht naar 15 Franse graden.

In Brussel weigert de intercommunale Vivaqua te investeren in een centrale ontharder. “De belangrijkste reden waarom we dat niet doen, is de prijs. De factuur zou met vijftien procent stijgen,” zegt Stefaan Meeus van het lab van Vivaqua. “Een onthardingsinstallatie vergt een forse investering. Wij hebben op dit moment andere prioriteiten, de renovatie van de rioleringen bijvoorbeeld.”

Maar Vivaqua voert nog andere redenen aan. “We kunnen het water centraal maar ontkalken tot 15 Franse graden. Anders lopen we het risico dat het water agressief wordt en onze betonnen waterreservoirs of de binnenbekleding van de waterleidingen aantast, zodat er roest vrijkomt. Maar met een hardheid van vijftien Franse graden heb je nog altijd kalkafzetting. Veel mensen zullen dan toch nog een privéontharder plaatsen. Dat hebben ze ook bij De Watergroep vastgesteld.”

Voorts is hard water gezond. “De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om voldoende calcium via het water in te nemen,” zegt Meeus. Tot slot: de smaak verandert als er minder mineralen in het water zitten. Niet iedereen vindt het nog lekker.

De Brusselaars, althans de meeste, zullen dus moeten leren leven met hard water. Of toch zelf een waterverzachter plaatsen. “Bij veel privéontharders wordt natrium toegevoegd aan het water, het wordt zouter, wat tot een verhoging van de bloeddruk zou kunnen leiden. Maar of het nu echt een gezondheidsrisico inhoudt, staat niet vast.”

Meeus geeft nog enkele tips: plaats geen toestel dat te groot is, onderhoud het goed en installeer de verzachter, indien mogelijk, alleen bij die toestellen waar water opgewarmd wordt. “Bij een toilet heeft het geen enkele zin.”

VOLGENDE WEEK: Waarom moeten tramconducteurs nog zo vaak uitstappen om wissels manueel te veranderen?

 

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

 

 
Lees meer over
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.