Jouw vraag

JOUW VRAAG. Klopt het dat ons gesorteerd afval weer op één hoop wordt gegooid?

Michaël Michiels
27/04/2016
Ook in:
en nl

Sinds we ons bewust zijn van de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan proberen we meer aandacht te schenken aan onze planeet. Dat doen we door de auto links te laten liggen en met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te gaan, maar ook door de verpakking van de producten die we kopen te sorteren en te recycleren. "Maar klopt het dat ons gesorteerd afval opnieuw op één hoop gegooid wordt?", vraagt Sandra Schreurs uit Schaarbeek zich af.

Volgens Etienne Cornesse van Net Brussel klopt dit niet. “Het klopt niet dat wij gesorteerd afval op één hoop gooien bij de verwerking ervan, integendeel. We hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in de werking van ons sorteercentrum. De sorteerlijnen zijn vervangen voor een nog betere sorteerkwaliteit. Daardoor is de werking van ons sorteercentrum haast volledig geautomatiseerd.”

Enkele jaren geleden werden de blauwe en de gele zakken nog samen opgehaald, maar ook dat is nu verleden tijd. “Sinds 2013 worden de blauwe en gele zaken afwisselend één keer per week opgehaald. De ene week is het de gele zak voor papier en karton, de week daarop halen we de blauwe zak op met PMD (Plastieken flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons). We hebben over de verandering van het ophalingspatroon veel gecommuniceerd naar de bevolking.”

Ondanks de communicatie blijven veel mensen toch denken dat al het afval op één hoop terechtkomt. Cornesse: “Het is moeilijk om uit te leggen waarom mensen dat nog steeds denken. Wat de verwerking van de blauwe zak betreft, dat gaat in zeven stappen. Eerst gaan de zakken door een zakkenscheurder zodat de inhoud vrijkomt. De volgende stap is dat we handmatig het fout gesorteerde afval eruit halen. Nadien haalt een windzifter de blauwe zakken uit het afval. Vervolgens haalt een magnetische scheider de metalen verpakkingen eruit. De optische scheider haalt het kleurloze PET, het blauwe PET, het groene PET, de HDPE en de drankkartons eruit en sorteert ze. Dan gaat het afval naar de Foucaultstroom scheiderwind waar de aluminium verpakking uit het afval gehaald worden. Het resterende afval doorloopt het hele proces opnieuw vanaf de magnetische scheider totdat alles gesorteerd is.”

“De verwerking van de gele zakken telt minder etappes, vier slechts. Eerst wordt het grote karton van het kleine papier en karton gescheiden. Nadien scheurt een zakkenscheurder de gele zakken open zodat het afval vrijkomt. Een optische scheider haalt het papier van verschillende kwaliteit eruit en sorteert dit volgens gemengd papier, archiefpapier en kranten, brochures en de lege gele zakken. Tot slot doorloopt het resterende papier en karton een handmatige controle.”

Wie nog steeds niet kan geloven dat al ons afval gescheiden wordt, kan zelf eens een kijkje gaan nemen bij Recyclis en deelnemen aan een gratis rondleiding.

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni