Jouw vraag

JOUW VRAAG. Hoeveel vossen zijn er in Brussel?

Jules Lemmens
31/08/2016
Ook in:
en nl

Het is moeilijk om een exact antwoord op deze vraag van Dorien uit Schaarbeek te geven, maar we kunnen wel stellen dat het er een heleboel zijn. Het fenomeen van de stadsvos in België is immers ontstaan in Brussel.

Begin jaren 1980 werden de eerste Brusselse dieren al gespot in de noordelijk gelegen gemeenten Haren en Neder-Over-Heembeek en in de gemeenten rond het Zoniënwoud in het zuiden, terwijl in Gent bijvoorbeeld pas enkele jaren geleden de eerste vossen werden gespot. Doorheen al die jaren is het aantal Brusselse vossen flink toegenomen en hebben ze zich over het hele gewest verspreid. Naast die evolutie in het aantal vossen, zie je ook een verandering in het gedrag van de vos. “Een vos is een zeer intelligent dier dat zeer goed situaties en mensen kan inschatten. We hebben de laatste jaren dan ook gezien dat ze steeds dichter bij de mens leven en minder schuw zijn. Er zijn dus niet alleen méér vossen, maar het lijken er nog eens dubbel zoveel omdat je ze gewoon vaker ziet,” legt Olivier Beck van Leefmilieu Brussel ons uit.

Zwervende vossen
Niet in het Zoniënwoud, zoals vaak wordt gedacht, maar in de residentiële gemeenten er rond, heb je het meeste kans om een vos tegen het lijf te lopen. En dat is volgens Olivier Beck ook logisch te verklaren. “In die gemeenten heeft de vos alles wat hem gelukkig maakt. Ze vinden er veel privégroen waar ze kunnen uitrusten en veel soortgenoten waarmee ze zich kunnen voortplanten. Voeding speelt een minder belangrijke rol in de keuze van hun woonplaats, want de dieren eten toch bijna alles.”

Wanneer je dan toch een vos tegenkomt in een dichtbevolkte omgeving zoals de Vijfhoek of de Europese wijk, dan gaat dat vaak om een zwervende vos, meestal een jong mannetje, die op zoek is naar een territorium. “In zo’n territorium is het vrouwtje de baas. In het voorjaar krijgt ze kinderen, maar na de zomer, wanneer de jongen te groot worden om ze allemaal te voeden, verstoot ze hen. De vossen moeten dan op zoek naar een eigen territorium en zwerven rond tot er een eentje vrij is. In die zoektocht komen ze dan ook soms op ongebruikelijke plekken waar je geen vos verwacht, zoals in de Wetstraat of in appartementsgebouwen in het centrum,” vertelt Beck.

Gevaarlijk?
“Eigenlijk zijn vossen echt niet gevaarlijk. Het eerste wat we tegen de mensen zeggen is ook dat vossen allesbehalve agressief zijn. Het zijn misschien wel wilde dieren, maar zelfs wanneer je een kat hebt rondlopen in de tuin, dan zal die kat nog steeds dominant zijn ten opzichte van een vos. Een vos zal dus nooit een mens, huisdier of kind zonder reden aanvallen. Ook zijn er geen specifieke ziektes die kunnen worden overgedragen van een vos naar een mens. De populatie van stadsvossen hier in Brussel verkeert echt wel in een goede gezondheid. Uit studies van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt dat verschillende ziektes zoals hondsdolheid niet meer aanwezig zijn in België. Ook de vossenlintworm is nog nooit vastgesteld in het Gewest.”

Wie toch last heeft van veel vossen wordt aangeraden om duidelijke afspraken te maken met de buurt door bijvoorbeeld de vuilniszakken niet rechtstreeks op straat te zetten, maar in een grote doos te plaatsen voor ze worden opgehaald. Zo kunnen de vossen er in ieder geval niet in rondneuzen.Jules Lemmens


Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni