Jouw vraag

JOUW VRAAG. Waarom bevindt de homobuurt in Brussel zich precies aan de Kolenmarkt?

Danny Vileyn, Luana Difficile
© BRUZZ
10/05/2018
Ook in:
en nl

"Waarom bevindt de homobuurt in Brussel zich precies aan de Kolenmarkt?"

Yvan uit Grimbergen

Dat de Kolenmarkt het hart van de Rainbow-village is, is grotendeels te danken aan het Regenbooghuis dat er nog geen vijftien jaar geleden geopend werd, zegt sociologe en publiciste Marianne Lens. Luana Difficile ging met haar op stap in het centrum.

Lens is lid van de raad van bestuur van het Regenbooghuis en oprichter van L-tour Brussels. L-tour gidst langs plekken die voor lesbiennes en de regenbooggemeenschap belangrijk zijn.

Niet dat er aan de Kolenmarkt geen homobars waren toen het Regenbooghuis geopend werd, maar de concentratie van vandaag was er nog niet. “Het is in het centrum van Brussel dat zich een groot deel van de homogeschiedenis heeft afgespeeld,” zegt Lens. “De Kolenmarkt is de derde fase. De eerste concentratie was in de Sint-Hubertusgalerij in de negentiende eeuw, toen een unieke plek in Europa. Brussel werd aangezien als de stad met de meeste bars voor homo’s en lesbiennes. Voor de Sint-Hubertusgalerij een statige winkelgalerij was, was ze een steegje met een slechte reputatie door de ‘vreemde fauna’ die er vertoefde.”

Tot in de jaren 1980 waren er in de Sint-Hubertusgalerij verborgen homo- en lesbiennebars: je moest de huisnummers kennen en weten op welke bel je moest drukken om binnen te raken.

BIG CITY Artemys BRUZZ ACTUA 1615

| Artemys in de Bortiergalerij was in 1993 de enige 'lesbische' boekhandel ter wereld.

De concentratie van bars verplaatste zich tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw naar het vierkant Beenhouwersstraat-Grote Markt, om nadien te verschuiven naar de Zuidstraat, Anneessenswijk en de Lemonnierlaan, met als uiteindelijke plaats van aankomst de Kolenmarkt. De Kolenmarkt als concentratie is al bij al vrij recent. Maar, zegt Lens, de Kolenmarkt wordt anno 2018 versterkt door de zebrapaden die in de regenboogkleuren zijn geschilderd. Niet alleen voor het Pride-festival, het is de bedoeling dat de regenboogkleuren blijven.

De Kolenmarkt geeft uit op de Lombardstraat waar het Brussels parlement gevestigd is, en dat is mooi meegenomen. De ligging is een garantie dat die plekken onderhouden worden.

Maar de geschiedenis van de LGBTQI+-gemeenschappen in Brussel is meer dan de geschiedenis van de bars, hoe belangrijk ze ook waren en nog zijn. In 1993 bijvoorbeeld - niet eens zo lang geleden - bevond Artemys, de enige boekhandel in de hele wereld die zich als lesbisch profileerde, zich in de Bortiergalerij. En dat is maar één voorbeeld. Wie nog meer wil weten: L-Tour en Marianne Lens organiseren in de maand mei gratis tours die merkwaardige en opmerkelijke evenementen uit de regenbooggeschiedenis van Brussel belichten.


Info via rainbowhouse.be

Volgende week: Tegenover herberg In de Linde in Sint-Agatha-Berchem staat een oude maar wanstaltige boom. Waarom houdt men die overeind?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad, Samenleving, Big City, Pride Festival

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni