big city

JOUW VRAAG. Kan je de WTC I-toren bezoeken? Zijn er ook kantoren of woont er iemand?

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 12 april 2018

Wie dacht dat de eerste WTC-toren uit 1972 leegstaat, heeft het mis.

In afwachting van het herinvesteringsproject van eigenaar Befimmo, huist er, vergeleken met twee jaar geleden, een veelvoud aan huurders in.

Op niveau 25 zit een amalgaam aan kunstenaars­ateliers waar video en muziek wordt gemaakt, gecoördineerd door vzw Overtoon. Dat zijn de ‘anciens’. Daarna volgde Up4North, een initiatief van een groep immo-investeerders én Belfius, die de toren niet leeg wou laten tot de verbouwing door bureau 51N4E begint.

Dankzij een projectoproep in de herfst van 2017 kwamen er vanaf januari 2018 een jaar lang kantoren vrij. Het gaat om kleine en middelgrote instellingen, jonge starters of verenigingen die een toegevoegde waarde voor de Noordwijk kunnen betekenen.

Concreet is het een vijftigtal huurders dat op de 17de en 26ste verdieping zit: fashion designers, een lokaal radiostation, Samenlevingsopbouw Brussel, Nansen, een vzw die juridisch advies aan vluchtelingen levert, Service Volontaire International (SVI), artiesten en dies meer.

Op de 16de etage houdt Lab North kantoor. Dat is gelinkt aan vzw Up4North en designagentschap Vraiment Vraiment, architectenbureau 51N4E en denktank Architecture Workroom Brussels. Het open landschap op etage 24, tot slot, heeft Sint-Lucas Brussel (KU Leuven) voor een jaar ingepikt.

BIG CITY WTC BRUZZ 1611
© Jean-Marie Binst
| Tijdens de Architectuur Biënnale Rotterdam (in WTC-toren I) in juni, kan het publiek op de 23ste etage.

Grote publiek

Dat betekent dat de vraagsteller nergens en overal binnenkan, mits hij een toelating of rendez-vous heeft. Maar er is hoop voor het grote publiek. In juni gaat een (openbare) moestuin op het sokkelterras open. En op de 23ste verdieping richt de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam in juni een tijdelijke expo in met lezingen en workshops.

Oh ja, nog vergeten. Helemaal beneden zit de technische dienst van het facilitair bedrijf Engie-Cofely, dat waakt over de verwarming en de veiligheid van de toren van 102 meter met 28 verdiepingen. De toren heeft maar één centrale verwarming en wordt dus en bloc verwarmd, zoals in de stijl van de zeven Stalin-wolkenkrabbers in Moskou. Wat wil je, hij dateert van het VDB-tijdperk.

VOLGENDE WEEK: Klopt het dat de wereldhit 'Kili Watch' is ontstaan bij de scouts van Evere?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?