Herbekijk BRUZZ 24 over de stokkende uitrol van zonnepanelen op sociale woningen

© BRUZZ
13/07/2023

Sinds 2018 ligt er bij het gewest 10 miljoen euro klaar voor de aanleg van zonnepanelen op sociale woningen in Brussel, maar op de daken valt daar nog niet veel van te merken. BRUZZ sprak met parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) die staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) de kwestie voorlegde, en nam daarna ook een kijkje bij het proefproject SunSud, een van de weinig plekken waar wel al panelen liggen.

Brussels parlementslid Verstraete spreekt intussen van Kafkaiaanse toestanden. "Er wordt nu al gesproken van 2024 vooraleer er eindelijk zonnepanelen zullen komen. Dat is zes jaar nadat die pot gewestelijk geld beschikbaar werd gemaakt."

Concreet zouden volgens Dorien Robben, Adjunct directeur generaal van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM), echter al in september op zo'n 1.000 huizen zonnepanelen kunnen worden gelegd. "Wij betreuren dat het zo lang aansleept."

BRUZZ ging ook een kijkje nemen nabij Hallepoort waar een honderdtal zonnepanelen van het proefproject SunSud de facturen van Christiane en Genevieve al zwaar drukten. Christiane spreekt - ostentatief zwaaiend met haar factuur - van een waar succesverhaal. "Twee jaar geleden bedroeg mijn factuur 230 euro en nu is dat 37 euro. Magnifiek toch?”

Veeweyde

En verder ook in de uitzending: in Anderlecht trekt dierenasiel Veeweyde 8 miljoen euro uit voor een forse uitbreiding. Er wordt onder meer werk gemaakt van meer ruimte voor de dieren, extra verblijven en een modernere infrastructuur.

"Voor de katten gaan we meer dan 40 hokken hebben wat broodnodig is met de hoge vraag voor achtergelaten katten", zegt Ludivine Nolf van het dierenasiel. "Mensen willen een dier tegenwoordig altijd zeer snel in huis nemen wat een gevolg is van de consumptiemaatschappij waarin we leven. Toch is het cruciaal dat men zich bewust is van wat er verandert in je leven als je een dier adopteert."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni