big city

JOUW VRAAG. Waarom is de Congreskolom niet toegankelijk voor het publiek?

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 13 september 2018

Oh eerbaar symbool, waarvoor in de jaren dertig passanten in de tram nog de hoed afnamen. De Congreskolom langs het koninklijk tracé tussen het kasteel van Laken en het paleis staat er bijna 160 jaar.

In de aanloop naar Brussel 2000, Culturele Hoofdstad van Europa, wakkerde een burgerinitiatief van de naburige Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwwijk, de aandacht voor een broodnodige renovatie aan. Het mocht wel gerestaureerd, herverlicht en liefst zou zelfs de riante trap naar de onderliggende wijk Bas-Fonds heringeplant worden. Was deze fallus niet het voornaamste symbool van ons aller vrijheden?

De Congreskolom werd ingehuldigd in 1859 en stond vooral voor de uitvaardiging van de Belgische grondwet door het Nationaal Congres, Vandaar de vier vrouwen van vier ton per stuk aan de voet van de zuil. Zij stellen de constitutionele vrijheden voor: vrijheid van vereniging, van pers, van onderwijs en van eredienst. Pour la petite histoire, in 2007 werd de Persvrijheid door een rukwind van haar voetstuk geblazen. Maar inmiddels kan de pers weer tegen een stoot. 

20180912 Big City BRUZZ ACTUA 1629
© Photonews
| Leopold I prijkt boven op de Congreskolom, maar het panoramaplatform is niet meer toegankelijk.

Voor het ontwerp en de bouw tekende ‘stadsarchitect’ Joseph Poelaert (1817-1879). Bekend om zijn realisaties als de Sint-Katelijnekerk, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken, de Muntschouwburg (heropbouw 1855) en vooral het Justitiepaleis, De ranke zuil reikt 47 meter hoog en is duidelijk geïnspireerd op de Zuil van Trajanus in Rome. De kolom is verfraaid met allerhande allegorieën van de (ooit) negen provincies van het land, en tekstplaten. Helemaal bovenaan pronkt ‘s lands eerste vorst, Leopold van Saksen-Coburg en Gotha (1790-1865), die op 21 juli 1831 de eed aflegde. Droom eens mee: Leopold I heeft zijn eigen beeld ten-voeten-uit van 4,70 meter boven op de Congreskolom nog zien staan. En raakte ook tot boven op het panoramaplatform. Wat velen hem mochten nadoen, maar u niet meer. 

Een wenteltrap van bijna tweehonderd treden reikt zo hoog. Het ‘dakterras’ kan een gewicht van zestien bezoekers verdragen. Maar zou het niet menig fanatiekeling tot zelfdodingsneigingen aanzetten of zwangere toeristen in zwijm doen vallen? Neen, naar boven mag u niet meer, trop risqué. Tot dertig dorpen en steden rondom het inmiddels ‘onafhankelijke’ Brusselse Gewest vallen van hieruit te bewonderen, het zou te velen verleiden. Trouwens, onderaan wordt sinds 11 november 1922, alle aandacht gevestigd op het herdenkingsmonument aan de oorlogsslachtoffers van (eerst) de Eerste en later de Tweede Wereldoorlog. Vandaar de stilaan meer courante naam voor het monument: het Graf van de Onbekende Soldaat. 

VOLGENDE WEEK: Zijn er nog overblijfselen van stadsomwallingen onder de grond te vinden in Brussel?

 

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?