big city

JOUW VRAAG. Zijn auto's met T-platen wel allemaal taxi's?

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 19 juli 2018

Wie af en toe met een scherpe blik kijkt naar de typisch verkreukte hoofdstedelijke nummerplaten zag het al: een hele hoop kentekenplaten beginnen niet met 1, maar met een T. Die nummerplaten zijn niet voor gewone stervelingen, maar zijn inderdaad bedoeld voor taxivoertuigen.

Ze prijken ook aan een tweede speciale categorie voertuigen: auto’s die verhuurd worden samen met een chauffeur, zoals limousines. Het gaat dan niet alleen om lange Amerikaanse auto’s, ook voertuigen van de taxidienst Uber horen in de laatste categorie. “Het verschil tussen de twee is duidelijk te zien aan het kenteken van de auto,” zegt Sven Heyndrickx van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit. “Taxi’s kun je herkennen aan de combinatie T-X, bij verhuurwagens die je huurt met een chauffeur begint die met T-L.”

Het aantal nummerplaten voor gewone taxi’s is vrij constant, dat zijn er ongeveer 4.000 in België, waarvan ongeveer 1.300 in Brussel vergund zijn. De Brusselse overheid bepaalt hoeveel licenties er zijn. Het aantal limousineplaten is niet beperkt en stijgt gestaag sinds 2014. Het gaat vandaag richting 6.000, waarvan bijna 900 in Brussel. Ook Uber-voertuigen uit andere gewesten rijden echter rond in Brussel.

20180718 Taxtiplaat BRUZZ ACTUA 1625
© Photonews
| De nummerplaten die met T-X beginnen, zijn voorbehouden voor professionele taxichauffeurs.

De regels zijn dus niet dezelfde voor de twee soorten nummerplaten. “Bestuurders van een gewone taxi (T-X) mogen altijd rondrijden met hun nummerplaat,” zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. Die administratie is bevoegd voor de taxisector in het Brussels Gewest. “Een taxichauffeur heeft geen aparte auto nodig voor privéverplaatsingen.” Voor limousines (T-L) is de situatie anders. “In Brussel mogen ze alleen rijden voor een opdracht. Als dat niet zo is, moeten de voertuigen in de garage staan,” zegt Paemen. Alleen een taxi mag dus niet-professioneel gebruikt worden.

VOLGENDE WEEK: Zijn er dakboerderijen in Brussel?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?