Jouw vraag

JOUW VRAAG. Vroeger stond het water in het kanaal veel hoger dan nu. Hoe komt dat?

Jean-Marie Binst, Luana Difficile
© BRUZZ
29/03/2018

Het is mogelijk dat voor een beperkte tijd het waterniveau in het kanaal wat verschilt. Wie over het kanaal van Charleroi via het centrum van Brussel naar Willebroek vaart, ziet wel wat water passeren.

"Op foto's zag ik dat het water in het kanaal vroeger veel hoger stond dan nu. Wat is de reden hiervoor?"

Sven uit Anderlecht

Hoe het verval en debiet geregeld worden, weet Alfons Moens, directeur-generaal van de Haven van Brussel: “Het kanaal dient ook om de hele waterhuishouding in Vlaanderen en Brussel te regelen. Omdat zowel de riolering als de Zenne het debiet bij zware regenval onvoldoende kan verwerken, wordt dat proactief bijgestuurd aan de sluizen. Zie het kanaal dus als een ‘bassin’, een buffer, dat overtollig water kan opvangen. Water dat anders niet kan doorstromen tot de Schelde. Zo worden overstromingen voorkomen. De overkapte Zenne én de rioleringsbuizen kunnen immers geen overcapaciteit aan.”

Een deel daarvan komt uit Vlaanderen, vanuit de Zenne-oevers, de grachten en het beregende akkerland. Nog een deel komt uit Wallonië: de zestig kilometer vaart vanaf Damprémy (Charleroi), waar de Samber aansluiting vindt op het kanaal.

Gezien vooral het hemelwater onvoorspelbaar is, kan het om veel water gaan. Bij het Hellend vlak van Ronquières - een scheepslift uit 1968 die een verval van 68 meter opvangt - wordt het grootste verval overbrugd. Onderweg zijn er nog meer sluizen of sassen: in Marchienne-au-Pont (verval van 6,20 meter), Gosselies (7 meter), Viesville (7,5 meter), Itter (13,33 meter), Lembeek (7,07 meter), Halle (3,30 meter), Lot (3,70 meter), Ruisbroek (3,70 meter), Anderlecht (3,70 meter) en Sint-Jans-Molenbeek (Ninoofsepoort - 4,70 meter).

SBIG CITY Kanaal BRUZZ ACTUA1609

| De graafwerken van het kanaal in Sint-Jans-Molenbeek.

Behalve neerslag spelen ook factoren als droogteperiodes of vorst in op het waterpeil: een verschil van 25 centimeter meer of minder water is normaal. Er wordt dan water van lager naar hoger gepompt, om het tekort aan debiet te compenseren. Ook sedimentatie of afzetting van slib kan tot een niveauverschil leiden. Daarom zijn er op tijd en stond baggerwerken om genoeg diepte te behouden.

VOLGENDE WEEK: Waarom heeft Anderlecht als enige Brusselse gemeente een topvoetbalploeg?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Milieu, Samenleving, Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni