De geplande hervorming van de taxisector zal niet leiden tot het verdwijnen van Uber, denkt minister-president Rudi Vervoort (PS). "Brussel is als Europese hoofdstad symbolisch belangrijk voor een multinational als Uber. Maar ze zullen dan wel voor het symbool moeten kiezen, mét algemene regels die gelden voor iedereen." Wat het taxiplan betreft staan de neuzen binnen de Brusselse regering wel nog niet in dezelfde richting.

Vervoort deed de uitspraken donderdag in de marge van een protest van VVC-chauffeurs ('verhuur van voertuig met chauffeur', zoals bij Uber of Heetch). Woensdag raakte bekend dat de minister-president na vele jaren wachten een taxiplan klaar heeft. Dat plan is nodig omdat de taxiwetgeving verouderd is en niet is aangepast aan de aanwezigheid van spelers als Uber. De hervorming moet ook zorgen voor een beter zicht op bedrijven als Uber, vindt Vervoort.

Officieel is het aantal taxichauffeurs in Brussel beperkt tot 1.800, maar er rijden officieus zeker meer dan dubbel zoveel rond, onder wie waarschijnlijk zo'n 2.000 Uber-chauffeurs. "Uber is een soort black box, we weten niet hoeveel chauffeurs er voor werken," zegt Vervoort. "We moeten er zicht op krijgen om een maximumaantal chauffeurs te bepalen." Bedoeling is wel om dat aantal om de zoveel jaar bij te stellen.

'Brussel is symbool voor Uber'

Over de beperking van het aantal taxichauffeurs in Brussel, de zogenoemde 'numerus clausus', staan de neuzen in de Brusselse regering nog niet in dezelfde richting. Met name minister Bernard Clerfayt (Défi) noemt dat geen goed idee en wijst op de nood aan flexibiliteit.

Brussels minister-president Vervoort (PS) maakt zich verder sterk dat Uber de Europese hoofdstad niet snel gaat verlaten. "Brussel is als Europese hoofdstad een symbool voor Uber," beweert Vervoort. Maar hij waarschuwt ook: als Uber voor het symbool Brussel wil kiezen, dan moet het bedrijf ook de regels aanvaarden, "algemene regels die hetzelfde zijn voor iedereen, dus ook voor Uber."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni