JOUW VRAAG. Bestaat het treinstation aan het kasteel van Laken nog?

Jean-Marie Binst, Luana Difficile
© BRUZZ
07/06/2018

"Bestaat het treinstation aan het kasteel van Laken nog en waarvoor wordt dat gebruikt?"

Marie uit Ukkel

Aan treinstations geen gebrek aan het koninklijk domein van Laken. Maar in gebruik? Geen. De jongste vorst houdt meer van helikopters, zo mogen we de vergeten aandacht voor twee verkommerde koninklijke stations weglachen.

Tussen de haltes Bockstael (Laken) en Brussel-Noord staat tegen de omheining van het kasteel van Laken nog steeds een koninklijk station, bekend als de ‘Gare royale’. Dat had koning Leopold II zo gewild. Hij liet het bouwen in 1877. Eén goede reden daarvan was dat de krant The Times er door de tuffende Oostende-Wien-Express uit het raam gekeild kon worden, aan zijn perron. Een andere reden was dat eregenodigden van de koning die er per boot arriveerden (waar nu de Zeescouts aanmeren) op de trein konden overstappen en omgekeerd. Maar verder deed het station niet zoveel dienst.

Toen de NMBS haar 75ste verjaardag vierde in 2001 was het de laatste keer dat een vorstenpaar - toen Albert II en koningin Paola - er de trein namen. Sindsdien heeft de natuur zich meester gemaakt van het sierlijke monument, hebben tags de gevel beklad en schaamt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zich geenszins over het feit dat het pand beschermd is sinds 1996. Het was oud-minister-president Charles Picqué (PS), toen ook bevoegd voor Monumenten, die de bescherming voordroeg.

Er loopt een tramspoor langs, dat er later bijkwam, en een stille getuige is van een latere functie van het station: als opslagplaats.

BIG CITY oud Station BRUZZ ACTUA 1619

| De 'Gare Royale', gebouwd op vraag van Leopold II, staat te verkommeren.

Netjes van de tand des tijd gespaard, mag over deze eigendom van de Koninklijke Schenking, beheerd door de Regie der Gebouwen, niet gezegd worden. Een koninklijk zomercafé voor fietsers en waterbusgebruikers zou er anders niet misstaan.

Verder is er nog een nooit afgewerkt ondergronds station met perron, onder het kasteel, zoals een documentaire van het VTM-programma Royalty in 2011 toonde. Die halte had koning Leopold II laten aanleggen, na de renovatiewerken na de brand van 1890 aan het kasteel. Met een sikkelvormig spoor langs de Van Praetlaan en zo het domein in, tot tien meter onder de grond, zouden staatsleiders en vorsten per spoor direct tot aan een marmeren trap in het kasteel geraken. Om er internationale conferenties bij te wonen, van een land dat om zijn grote diplomatieke skills (en later een aantal Nobelprijzen voor de Vrede) wel het middelpunt van Europa avant-la-lettre had kunnen zijn. Zijn opvolger Albert I stopte dit dure project, en zo is dit koninklijk kelderstation nooit afgeraakt. En neen, het is geen champagnekelder, geen champignonkwekerij, noch een ondergronds lusthof geworden. Althans niet dat we weten.


VOLGENDE WEEK: Waarom wordt er in Brussel niet meer in de hoogte gebouwd? En waarom zijn de hoge gebouwen niet hoger dan 150 meter?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Laken , Mobiliteit , Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni