Dave Sinardet in A La Carte: 'Maak van Brusselse gemeenten districtsmodel op z'n Antwerps'

© BRUZZ
26/01/2023
Updated: 27/01/2023 11.28u

Het is bekend dat politieke 'taboes' een efficiënt Brussels bestuur in de weg staan. Maar volgens VUB-prof Dave Sinardet zitten die taboes echt niet alleen bij de Franstaligen, die obstinaat vasthouden aan de negentien gemeenten en de zes politiezones. "Ook de Nederlandstaligen koesteren hun taboes, als zij pertinent weigeren afstand te doen van de inmenging van de Vlaamse gemeenschap," zegt hij in A La Carte.

Inzake veiligheid bijvoorbeeld vallen materies als integratie, jeugd en bijstand aan gedetineerden toe aan de gemeenschappen. Die voeren hun eigen beleid. "En dat helpt niet bij de preventie tegen radicalisering en criminele feiten," aldus de expert staatshervorming. Sinardet noemt dat "eigen versnippering, schone versnippering."

En hij vervolgt: "Ik pleit al lang om van die Brusselse gemeenten een soort districtsmodel op z'n Antwerps te maken. Dat is niet omdat ik in Antwerpen woon. Maar die gemeenten afschaffen, lijkt mij politiek niet realistisch, en misschien niet helemaal wenselijk, gezien de geschiedenis enzovoort. En een iets te grote stap sowieso. Het is een taboe aan Franstalige kant om daaraan te raken."

Toch ziet hij de gemeenschappen in de langverwachte staatshervorming na de verkiezingen van 2024 niet meteen verdwijnen. Sinardet waarschuwt wel voor een erg lange regeringsvorming, zoals bij de federale Vivaldi-regering, zonder een volledig uitgewerkt regeerakkoord.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni