Honderden manifestanten aan Braziliaanse ambassade na bosbranden

Eva Christiaens, PJS
© BRUZZ
26/08/2019
Updated: 26/08/2019 15.19u

Ongeveer 500 mensen daagden maandag tussen 11 uur en 14:30 uur op voor de Braziliaanse ambassade in Brussel om te manifesteren tegen het beleid van president Jair Bolsonaro. Ze achten zijn lakse klimaatbeleid verantwoordelijk voor de grootschalige bosbranden in het Amazonewoud.

De beweging Fridays For Future, opgericht door de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, deed vrijdag al een oproep om vandaag over de hele wereld te betogen voor de ambassades van Brazilië. De oproep werd snel overgenomen door andere bewegingen.

In Brussel leidde milieuorganisatie Extinction Rebellion de actie aan de ambassade op de Louizalaan. Heel wat andere milieuorganisaties kwamen mee protesteren, zoals Rise for Climate, Greenpeace en Broederlijk Delen. Volgens schattingen van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene waren er ongeveer 500 betogers op de been. Onder hen zowel Belgen als Brazilianen.

"Het bos staat in brand, dat is geen kwestie meer van links of rechts", zegt de Braziliaanse Andréa Luna, die samen met haar Belgische echtgenoot Jean kwam opdagen. "We verwachten niet dat de Braziliaanse ambassade vandaag op ons protest gaat reageren, maar we blijven voortgaan. Het is zoals de legende van de kolibrie: als alle dieren weglopen van de brand, vliegt de kolibrie ernaartoe en zegt die: ik doe wat ik kan om het vuur te blussen. Dat proberen wij vandaag ook."

Jair Bolsonaro

De bosbranden in Brazilië zijn sterk toegenomen sinds president Jair Bolsonaro aan de macht is. Tussen januari en augustus werden 72.843 brandhaarden geteld op satellietbeelden, tegenover 39.759 in heel 2018. Enkel in de maand juli werden al bijna drie keer zoveel branden geteld dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

"Ik ben tegen alles waar Bolsonaro voor staat", zegt de 17-jarige Luis Dellis, een Brusselaar die samen met zijn Braziliaanse moeder komt betogen. "Hij is tegen vrouwenrechten, is racistisch en denkt niet aan mensenrechten. Maar het Amazonewoud raakt niet alleen Brazilië, het raakt de hele wereld. Al ligt een groot deel van de fout ook bij de economie achter de landbouw: Europa en de Verenigde Staten helpen enorm bij de bosbranden als je kijkt naar de vraag naar soja en vlees."

Om die reden richten Extinction Rebellion en andere milieuorganisaties zich vandaag evengoed tot Europa. "De Europese Unie moet haar handelsgesprekken met Brazilië stopzetten in de huidige situatie", vindt politiek medewerker Wies Willems van Broederlijk Delen.

De actie loopt nog tot 16 uur voor de Braziliaanse ambassade op de Louizalaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Elsene , Samenleving , bosbrand , Ambassade Brazilië , Brazilië , klimaat , klimaatactivisten , klimaatbeleid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni