Renovatie Beursgebouw: 'Het wordt een ontmoetingsplaats, net zoals de trappen'

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 3 juni 2019

De Beurs wacht een grondige renovatie. Nadien zal het historische pand niet alleen een beleveniscentrum over Belgisch bier herbergen, maar ook een nieuwe publieke ruimte voor de Brusselaars.

Onder meer door een procedure bij de Raad van State laten de verbouwingswerken aan de Beurs nog even op zich wachten. Ondertussen organiseerde de Stad Brussel enkele geleide bezoeken om geïnteresseerden te laten kennismaken met de plannen, maar ook met het gebouw zoals het vandaag bestaat.

Het project dat voorligt voorziet onder meer een nieuwe toegang aan de achterkant en een dakterras, maar daarnaast zal er vooral gerestaureerd worden. Vloeren en muren krijgen opnieuw de look en feel van de tijd toen het gebouw open ging. De vele renovaties, die al begonnen amper 20 jaar na de opening, worden zo voor een stuk ongedaan gemaakt.

Naast de Belgian Beer Experience, een betalend parcours waar toeristen de ins en outs van ons nationale drank leren kennen, zal een groot deel van het gebouw vrij toegankelijk zijn. Bedoeling is dat er tijdelijke expo’s en andere evenementen kunnen doorgaan.

“De Brusselaar kent de Beurs als symbool en van de trappen”, zegt directrice Nel Vandevannet. “Het is een meeting point, een tribune. De grote uitdaging is hoe we dat gevoel van buiten naar binnen trekken. De grote zaal wordt een publieke ruimte voor de Brusselaars.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?