big city

JOUW VRAAG. Is een oude geuze goed voor mijn gezondheid?

Het idee dat traditionele geuze goed is voor de gezondheid gaat al terug tot de jaren dertig van de vorige eeuw. Maar klopt dat ook, vroeg Liesbet uit Mechelen zich af. Big City zocht het uit.

In 1941 schreef apotheker Coelst, plaatsvervangend burgemeester van Brussel, al: “Ik ben herstellende van een ernstige ziekte en om me weer op de been te helpen, raadt de dokter mij aan iedere dag een glas geuze, en liever nog een glas kriek, te drinken.” Geuze was toen al enkele decennia een populair bier in volkse buurten, net zo goed als bij de burgerij. En ook de dokters schreven het blijkbaar voor.

Maar is geuze ook écht goed voor de gezondheid? Patrick Mullie, verbonden aan de VUB en onder meer specialist in de voedingswaarde van bier en wijn, moet het antwoord schuldig blijven. “Daarvoor zou ik de precieze samenstelling van oude geuze moeten kennen.”

Ook zijn VUB-collega Peter Claeys blijft op de vlakte: “Het gaat om een alcoholische drank. Dus is het altijd raadzaam om die met mate te gebruiken.”

Bij Cantillon, Anderlechtse brouwer van lambiek en geuze, ontkracht medewerkster Sophie Matkava meteen de idee als zouden aan geuze gezondheidskwaliteiten moeten worden toegedicht. “Het is een levend product, zonder toegevoegde suikers of andere toevoegingen, maar het is zéker geen geneesmiddel.”

Cantillon heeft zelf geen laboratorium en laat de bieren analyseren door het Institut Meurice van Ceria/Coovi. Laurence Van Nedervelde is er chemisch ingenieur gespecialiseerd in het brouwen van bier. Zij kent de traditionele geuze van binnen en van buiten. Van Nedervelde: “Geuze bevat nauwelijks restsuikers. Alle suikers zijn omgezet in alcohol. Het is dus een bier met een lagere calorische waarde dan veel andere bieren. Daarnaast bevat geuze heel wat micro-organismen.”

Of het een gezonde drank is, kan ook Van Nedervelde niet eenduidig beantwoorden. “Omdat het minder suiker bevat is het alvast gezonder dan heel wat klassieke bieren.”

“Daartegenover staat dat alcohol ook calorieën bevat. Op dat vlak is er dan weer geen verschil met andere bieren met een gelijkaardig alcoholpercentage.”

“Verder heeft het traditionele geuzebier ook een hoge aciditeit (zuurtegraad). Dat zou eventueel negatief kunnen zijn voor de gezondheid maar de aciditeit van cola ligt nòg hoger, alleen proef je die nauweljks door de overvloed aan suiker in het drankje.”

“Tot slot zijn er nog de micro-organismen. Dat zijn bacteriën die we ook in ons lichaam vinden. Ik ben geen arts maar ze zijn zeker niet ongezond. Wie er gevoelig voor is, zal er misschien wel geprikkelde darmen van krijgen.”

Slotsom: is geuze een gezonde drank? Omwille van de alcohol die er in zit is, kan men moeilijk zeggen dat het een gezonde drank is. Alles hangt ervan af in welke hoeveelheden het bier geconsumeerd wordt.

Maar vast staat dat geuze, door het gebrek aan restsuikers, een stuk gezonder is dan vele andere bieren. Tenminste als je er geen suikerklontjes aan toevoegt, zoals in sommige cafés nog wordt gedaan.

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

 

 

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?