big city

JOUW VRAAG. Is de wereldhit 'Kili Watch' ontstaan bij de scouts van Evere?

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 18 april 2018

Kili Watch was de eerste echte internationale rock-’n-rollhit van Belgische makelij. De scouts van Evere speelden een rol bij het ontstaan van het nummer, maar de oorsprong van het deuntje zou in Congo liggen.

"Het klopt dat Kili Watch geïnspireerd is op een scoutsliedje," vertelt Serge Demol, auteur van een boek over de scouts in Evere. "Het scoutslied is niet gebaseerd op een indianenlied zoals soms wordt verteld, maar op een lied uit Congo. Priester Cuyt, destijds aalmoezenier bij de scouts van Evere, hoorde het in Congo zingen door een groep roeiers. Hij bracht het mee naar Evere, waar het vanaf het einde van de jaren veertig gezongen werd op kamp. Een aantal leden zong het lied, terwijl de anderen voortdurend 'oem pa, oem pa' moesten scanderen."

Een van de scoutsleiders, Gustave Derese, begeleidde het nummer met zijn gitaar. Eind jaren 1950 werd Derese bassist bij de gitaargroep La Jeune Equipe, later omgedoopt tot The Cousins. Dat is een verwijzing naar Les Cousins, een club op de Grote Markt, waar de groep meermaals optrad. "Daar is de groep ontdekt door platenbaas Jean Kluger," aldus Demol. In 1960 bood hij The Cousins een contract aan en liet de groep enkele nummers opnemen, waaronder Kili Watch, gebaseerd op het scoutslied.

Big City Kili-watch BRUZZ ACTUA 1612
The Cousins waren begin jaren zestig de eerste Belgische rockformatie die internationaal succes boekte.

Het nummer werd opgepikt door radiostations en bereikte de top van de hitparade, ook internationaal. The Cousins produceerden daarna nog een handvol hits, maar het succes van Kili Watch werd niet meer geëvenaard. Halverwege de jaren zestig waren de leden uitgeput van de vele optredens en werd de groep ontbonden.

De geestelijke vader van Kili Watch was er dan al lang niet meer bij. Al kort na de eerste opname verdween Gustave Derese uit de groep. Door een conflict over de royalty's van Kili Watch, gaat het verhaal. Feit is dat Derese het nummer deponeerde bij Sabam. Mogelijk deed hij dat wel pas na zijn vertrek. "De groep werd geleid door de broers André en Guy Van den Meersschaut," zegt Demol. "Derese kwam als vervanger in de groep toen een van hen zijn legerdienst moest doen. Toen hij terugkeerde, viel Derese uit de boot." Mogelijk heeft hij dan als vergelding de royalty's opgestreken.

Derese probeerde het nadien met andere muziekprojecten, zonder veel succes. Hij maakte carrière als ambtenaar bij de Dienst Stedenbouw in Brussel-Stad en overleed in 2014 op 85-jarige leeftijd in Evere. De broers Van den Meersschaut hadden na The Cousins een meubelzaak. Ze stierven in 2003 en 2017.

VOLGENDE WEEK: Waarom hangen mensen soms zakjes met brood aan hekken en bomen?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

De Ronde: Evere

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente EVERE.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?