JOUW VRAAG. Waarom heeft Etterbeek een Guy Thys-stadion?

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 21 maart 2018

Guy Thys was de meest succesvolle trainer in de geschiedenis van de nationale voetbalploeg. Hij was afkomstig uit Antwerpen, maar was ook actief bij Brusselse clubs. Hij belandde ooit in Etterbeek door... een benefietnummer.

Zijn spelerscarrière begon Guy Thys bij Beerschot, de Antwerpse club waar ook zijn vader had gevoetbald. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde hij een seizoen in Molenbeek voor Daring Club de Bruxelles. Niemand minder dan Raymond Goethals, zijn voorganger als bondscoach, was er toen reservedoelman. Begin jaren 1970 was Thys een tijdje trainer bij Darings rivaal Union Saint-Gilloise. Hij kon niet verhinderen dat de toenmalige recordkampioen degradeerde uit de eerste klasse. Union kon tot op vandaag nooit terugkeren op het hoogste niveau.

Thys herlanceerde zijn carrière bij FC Antwerp. Daarna boekte hij succes als coach van de nationale ploeg. Onder zijn leiding bereikten de Rode Duivels de finale van het EK in 1980 en de halve finale van het WK in 1986.

De band met Etterbeek ontstond later. Naar aanleiding van Euro 2000, het Europees kampioenschap voetbal in België en Nederland, maakte muzikant en animator Christophe Gillis een benefietnummer met vier scholen in de gemeente. "Het geld was bestemd voor Casa Hogar, het weeshuis dat door de Rode Duivels in 1986 in Mexico opgericht werd," vertelt voetbalkenner Kurt Deswert, auteur van het boek Aftrap in Brussel. "Aanvankelijk was het de bedoeling dat het nummer gespeeld zou worden tijdens de rust van de wedstrijden op het EK, maar de voetbalbond - ook toen al behoorlijk wereldvreemd - zag dat niet zitten. De tekst en de hoes mochten ook niet verwijzen naar de Rode Duivels."

BIG CITY guy thys Etterbeek BRUZZ ACTUA 1608
© Etterbeek
| Guy Thys (rechts) bij het overhandigen van de cheque met de opbrengst van het benefietnummer. Centraal componist Christophe Gillis en rechts van hem Vincent De Wolf.

Pas na het EK werden de vijfde- en zesdejaars van de Etterbeekse scholen uitgenodigd om het lied te brengen tijdens de rust van een WK-kwalificatiematch tegen San Marino. Het nummer Que Diable lève-toi werd wel uitgebracht en verdeeld via de scholen, de gemeente en plaatselijke Oxfamwinkels. Het bracht ruim 8.500 euro op. "Een zus van de componist kwam Guy Thys toevallig tegen en vertelde hem het verhaal van de cd. Zo werd een afspraak gemaakt om de cheque in Etterbeek te komen ophalen."

Ondertussen was Etterbeek bezig met de renovatie van het gemeentelijk stadion aan de Baron Dhanisstraat. De afgekeurde tribune uit de jaren 1930 maakte plaats voor een nieuwbouw. De werkzaamheden werden afgerond in 2003, het jaar dat Thys overleed op 80-jarige leeftijd. Met het bezoek van Thys nog vers in het geheugen, nam het gemeentebestuur contact op met zijn weduwe. Ze stemde ermee in om het stadion te vernoemen naar haar betreurde echtgenoot.

VOLGENDE WEEK: Op foto's zag ik dat het water in het kanaal vroeger veel hoger stond dan nu. Wat is de reden hiervoor?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

De Ronde: Etterbeek

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente ETTERBEEK.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?