Toekomst skaters Allee du Kaai tot 2020 verzekerd

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 7 augustus 2019

Het doek valt voorlopig nog niet voor Allee du Kaai, een gezamenlijk project van vzw Toestand en Leefmilieu Brussel. Opnieuw is de einddatum uitgesteld, voorlopig blijft het project tot maart 2020 actief. Goed nieuws voor de skaters, die naast een bowl ook een indoor skatecafé hebben ingericht. Daar komt nu een nieuwe ramp bij.

Het skatecafé wordt zoals het grootste deel van de site volledig ingericht door vrijwilligers, en ontstond al in 2018. Het bevindt zich in een hangar vlak naast de bowl. Enthousiastelingen vroegen aan Toestand of er nog ruimte was om bij te bouwen. En zo geschiedde.

"Een achttal weken geleden begonnen de voorbereidingen voor de nieuwe ramp", vertelt vrijwilligster en documentairemaakster Illaria Pittaluga aan Bruzz. "Sinds 6 augustus is de grond geleverd die we nodig hebben voor de funderingen, en konden de werken van start gaan."

20190807_NIEUWERAMPALLEEDUKAAI_BRUZZ
© BRUZZ
| Het indoor skatecafé krijgt er binnenkort een nieuwe ramp bij.

Een schijnbaar raar idee, lijkt het, om aan nieuwe constructies te beginnen, wanneer deze binnen afzienbare tijd toch tegen de vlakte gaan. Hoewel Allee du Kaai intussen al veel langer loopt dan vzw Toestand had durven hopen, zal er ooit een einde komen aan het mooie verhaal. En de deadline daarvan ligt momenteel op begin maart 2020. De tweede fase van de werken langs de Havenlaan zou dan van start gaan, en daarvoor zullen alle bestaande hangars en bijhorende creaties moeten wijken.

Coördinatrice van Allee du Kaai voor Toestand, Tine Declerck, nuanceert. "Het zit in het DNA van vzw Toestand om ruimtes, die anders zouden verloederen, een creatieve, maar ook tijdelijke invulling te geven. We wisten op voorhand dat we hier maar tijdelijk konden blijven, en deze termijn duurt intussen langer dan we aanvankelijk hadden durven hopen."

Goesting vrijwilligers primeert

Daarbovenop laat Allee du Kaai vrijwilligers de vrijheid om hun goesting te doen. Het volstaat dat zij het de moeite waard vinden om nog aan nieuwe projecten te beginnen om van wal te steken. Zo leren ze ook hoe ze zelf een skatepark kunnen bouwen, kennis die achteraf niet verloren gaat.

Materialenkaai skatepark Becopark
© Tractebel-ADR-Descombes
| Het park krijgt een skatepark, onder de nieuwe Suzan Danielbrug

De nieuwe werkzaamheden aan de Havenlaan zouden in het voorjaar van 2019 van start gaan, maar daar valt momenteel nog niet veel van te merken. Declerck werkt nauw samen met Leefmilieu Brussel, dat de herbestemming van het Becodok en de Materialenkaai mee gaat realiseren. Ze zegt dat de renovatie van de site in twee fases zal verlopen. "In eerste instantie wordt het stuk aan de kant van het Saincteletteplein aangepakt. Daar beginnen de werkzaamheden normaal vanaf 2 september."

"Maar het indoor skatepark en de bowl bevinden zich op een deel van het terrein dat pas bij de tweede fase van de renovatie betrokken zal worden." Daardoor zou de skate-infrastuur tot maart 2020 veiliggesteld zijn, misschien zelfs langer.

Op de plaats van Allee du Kaai komt in de toekomst een groot park. Toestand is blij dat de ruimte die zij binnenkort zullen verlaten opnieuw een invulling met publieke functie krijgt.

Skatepark onder brug

Skaters hoeven ook nadien niet te vrezen dat ze op zoek moeten naar een nieuwe plek. In de plannen voor de renovatie van de kanaalzone is ook de bouw van de Suzan Danielbrug voorzien. Daaronder gaat Leefmilieu Brussel een nieuw skatepark bouwen. "Ze hebben daar duidelijk ingezien dat ons initiatief goed onthaald wordt in de wijk, en willen de postieve effecten meenemen in hun project", besluit Declerck.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?