Flashmob voor klimaatzaak op de Kunstberg: ‘We zijn advocaat voor het klimaat’

ZM
14/03/2021

Meer dan zestigduizend burgers voeren een rechtszaak tegen de Belgische overheid om een ambitieuzer klimaatbeleid af te dwingen. Aan de vooravond van de start van deze grote klimaatzaak op 16 maart hebben verschillende groepen zich over heel België georganiseerd om als ‘advocaat van het klimaat’ van zich te laten horen. De grootste actie was op de Kunstberg in Brussel, waar actievoerders een flashmob hielden.

“We staan hier met onze witte advocatenbef en zwarte trui, omdat we allemaal advocaat zijn voor het klimaat”, klinkt het op de protestactie voor de grote klimaatzaak die op 16 maart van start gaat. Vzw Klimaatzaak wil via een rechtszaak bekomen dat België de internationale klimaatbeloftes nakomt.

Na bijna zes jaar voorbereidingstijd starten de pleidooien deze week, en dat willen de actievoerders in de verf zetten. Op honderd plaatsen in België komen ze samen om actie te voeren, onder andere ook aan de Basiliek van Koekelberg, waar dichter Jan Ducheyne een gedicht voordraagt, en op de Kunstberg in het centrum, waar ook een flashmob wordt gehouden.

Lees verder onder de video.

De betogers hielden één minuut stilte, waarna ze één minuut alarm sloegen voor het klimaat.

De klimaatbetogers houden op de Kunstberg ook een minuut stilte, waarna ze een minuut lang alarm slaan voor het klimaat. “Bedrijven kunnen zoveel uitstoten en verwoesten als ze willen, zonder respect voor ecologische en arbeidsrechten. Er is sprake van droogte, watertekorten, voedseltekorten. We mogen dat niet toestaan en we dagen de vier deelregeringen van ons land voor de rechtbank.”

De actie aan de Kunstberg was toegestaan door de politie en is zonder incidenten verlopen.

Klimaatzaak Elsene

Ook in Elsene zijn verschillende actievoerders samengekomen in 'advocatentenue'.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni