20210508 opening horeca terrassen 017 (C) Kevin van den Panhuyzen
© Kevin van den Panhuyzen | 20210508 opening horeca terrassen 017 (C) Kevin van den Panhuyzen

Brusselse horeca kampt met groot personeelstekort

AAB
16/04/2022

Veel restaurants en cafés in Brussel kampen met een personeelstekort. Met een druk paasweekend op komst en de zomermaanden in het verschiet, is het voor veel uitbaters moeilijk om het hoofd boven water te houden. Hoewel er veel studenten en flexijobs in de sector actief zijn, mankeert het de horeca vooral aan kwalitatief keuken- en barpersoneel.

De lente is aangebroken en het mooi weer lokt het publiek naar de vele terrassen in de stad. Voor de uitbaters zijn het zware maanden, de horeca heeft nu al maanden problemen met een tekort aan gekwalificeerd personeel. De coronacrisis heeft daar een grote rol in gespeeld. “Door de gezondheidscrisis hebben heel veel mensen een carrièreswitch gemaakt” vertelt Hubert De Belfroy van Federatie Horeca Brussel. “Talloze medewerkers hebben twee jaar zonder financiële stabiliteit moeten leven, dat risico zijn veel mensen niet meer bereid om te nemen”.

De crisis heeft ervoor gezorgd dat veel uitbaters hebben moeten besparen op personeelskosten. “We moesten het personeel tot een minimum beperken. Op lange termijn verlies je vaak dat personeel, ze zijn na een tussenperiode elders ook minder bereid is op die typische moeilijke uren te werken” zegt Frédéric Da Soghe, verantwoordelijke 'cafés en nightlife' voor Federatie Horeca Brussel.

"We moesten het personeel tot een minimum beperken. Op lange termijn verlies je vaak goede krachten, omdat ze na een tussenperiode elders, minder bereid zijn op die moeilijke uren te werken"

Frédéric Da Soghe, Federatie Horeca Brussel

Om de kosten lager te houden, wordt er in de horeca vaak beroep gedaan op studenten en flexi-jobs, die minder kosten dan geschoold personeel. Hoewel dit voor veel uitbaters een oplossing van korte duur is, zorgt het op lange termijn wel voor problemen.

“Wij zijn heel afhankelijk van hen, en hoewel dat ons heel hard helpt kan je natuurlijk niet verwachten dat dat vast personeel blijft” vertelt René Vandeweyer, manager bij Plein Publiek. “Het is lastig, je moet de hele tijd nieuw personeel blijven opleiden, wat heel arbeidsintensief is. Toch merken we dat deze interne opleidingen en de sterke teamsfeer zijn vruchten afwerpt, waardoor we toch een solide ploeg kunnen creëren“.

Er moet volgens Belfroyd meer geïnvesteerd worden in horeca-opleidingen, zodat het beroep weer aantrekkelijk wordt. Alleen zo kan de sector op lange termijn een kwaliteitsvolle service behouden zonder dat ze afhankelijk zijn van studenten en flexi-jobs.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie