| Zo zou het zwembad op het kanaal eruit komen te zien: vooraan een zone met groen en daar achter het zwembad.

Onderzoek naar zwembad aan het Kanaal nog niet gestart

JP , KH
© BRUZZ
25/04/2024

Een mega-zwembad op het kanaal. Dat was de droom van Brusselse zwemliefhebbers en Brusselse politici reageerden ook positief. Maar de uitvoering van de plannen staat nog niet ver. Het onderzoek is bijvoorbeeld nog niet gestart.

Het 'Kanalbad' zou een enorm zwembad worden, met ruimte voor 500 mensen tegelijk en in totaal 2500 bezoekers per dag. Het bad zou even groot zijn als vier olympische zwembaden.

Er werd een miljoen euro vrijgemaakt voor een studie, maar die is nog steeds niet begonnen. De Haven van Brussel zou ook testen of het zwembad geen problemen zou veroorzaken voor de scheepvaart, maar dat is nog niet gebeurd.

Omdat de bouw van het zwembad lang kan duren, was het plan om alvast een tijdelijk zwembad te bouwen. Daarvoor zouden twee oude schepen gevuld worden met water. Dit idee werd verder onderzocht door de organisatie Pool is Cool, die actie voert voor meer zwembaden in Brussel. Volgens deze organisatie, moet de politiek meer doen.

kanalbad_02.jpg

| Een impressie van het kanaalzwembad.

Politici zeggen dat het openluchtzwembad nog steeds een prioriteit is, maar het zal even duren. Het zijn binnenkort verkiezingen. Het is niet waarschijnlijk dat er voor die tijd nog iets zal gebeuren. De financiering is een moeilijk punt: het zwembad bouwen kost naar schatting 11,4 miljoen euro en daarna zijn er ook nog jaarlijkse kosten van minstens 460.000 euro.

Brusselse zwemmers vragen al decennia om meer zwembaden in de open lucht, maar tot nu toe is er slechts één klein openluchtzwembad. Het gaat over het bad Flow in de gemeente Anderlecht. Er zijn plannen voor een tweede bad in Neerpede en een bad op het dak van de Abattoir. Zal het genoeg zijn zodat Brusselaars een koude duik kunnen nemen tijdens de warme dagen?

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier of hier.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni