Jouw vraag

BIG CITY. Wie gooide taarten in het gezicht van Bill Gates?

JC, Luana Difficile
© BRUZZ
29/02/2024

Microsoft-oprichter Bill Gates is zijn bezoek aan Brussel in 1998 waarschijnlijk nog niet vergeten. Wanneer de nietsvermoedende techmiljardair voor een vergadering toekomt in de Aarlenstraat, wordt hij door een groep actievoerders bekogeld met slagroomtaarten. Vier daarvan raken hem. De Brusselse 'entarteurs', de uitvinders van het taartgooi-­protest, eisen de wereldberoemde patisserieaanslag meteen op.

'Maître entarteur' is Noël Godin uit Sint-Joost die al sinds 1969 onophoudelijk het leven van politici en rijke zakenlui zuur – of juist zoet – probeert te maken door hen samen met zijn actiegroep te bekogelen met slagroomtaarten. Een taart in het gezicht gooien van een belangrijk figuur zien ze als een opvallende, ludieke en geweldloze vorm van protest om iets aan te klagen.

Gates is niet de enige die een volle, zoete lading kreeg. Ook Nicolas Sarkozy, Elio Di Rupo, Maggie De Block en Georges-Louis Bouchez mochten al eens proeven van de crème fraîche.

Slapstick

Hoe is dat taartgooien dan ontstaan? In het begin van de vorige eeuw worden de stomme films gemaakt, zonder klank. De humor kan enkel via beeld worden overgebracht: slapstick. In 1916 houdt Charlie Chaplin het eerste slagroomgevecht en in de jaren 1920 houdt het komisch duo Laurel en Hardy, alias 'De dikke en de dunne', het grootste taartgevecht uit de filmgeschiedenis.

Filmliefhebber Godin bedacht dat je op die manier ook ongenoegen kan visualiseren. Door een bekend en belangrijk persoon even voor schut te zetten, klaag je onrechtvaardigheid aan door hem of haar ook voor heel even een gevoel van onrechtvaardigheid te geven.

Lees verder onder de foto.

20240228 1879 BIG CITY Noel Godin

| Noël Godin de 'Maître entarteur', met een foto van zijn patisserie-aanslag op Bill Gates

Vorig jaar slaan de entarteurs opnieuw toe. Dit keer bij de topman van lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair, Michael O'Leary. Wanneer de CEO aan het Berlaymontgebouw staat voor een persconferentie, besmeuren enkele milieuactivisten zijn gelaat.

“Stop de vervuiling door vliegtuigen,” luidt het. “Met dit romige gebaar verzetten we ons tegen de wereld die Ryanair ons voorschotelt,” vertellen de activisten.

Zacht

Bedoeling is dat het protest geweldloos gebeurt. De taartgooiers gebruiken dan ook slagroomtaarten, die zacht zouden moeten aankomen. Al gebruiken ze ook wel eens taarten met roomboter en chocolade, als ze willen dat hun protest wat beter blijft plakken.

Maar het taartenprotest is niet zonder risico: sinds 2005 staat het fenomeen taartgooien in het strafwetboek en riskeren de entarteurs dus een boete.

Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni