| De toren met kantoorruimtes verdween. Een doorgang werd voorzien aan de zijkant.

Vergunning goedgekeurd voor Europees conferentiecentrum, zonder kantoortoren

Jasmijn Post
© BRUZZ
27/01/2024
Updated: 27/01/2024 10.49u

Atenor heeft toestemming gekregen om een Europees conferentiecentrum te bouwen nadat het oorspronkelijke plan - met een volgens sommigen veel te hoge toren - werd afgevoerd.

Realex, dat is het nog te bouwen conferentiecentrum van ongeveer 45.000 vierkante meter oppervlakte voor conferenties en kantoren. Voor de bouw van het conferentiecentrum zal een bestaand pand op Wetstraat afgebroken worden. Fietsers, forenzen en autobestuurders kennen het misschien van de graffiti met de tekst 'The Future is Europe.' In de vergunning is ook groen voorzien: het gaat om bomen aan de doorgang naast het gebouw en rondom het nieuwe centrum.

Een eerdere versie van het ontwerp viel niet overal in goede aarde. Zo spraken in een petitie vierduizend mensen zich uit tegen deze en andere hoge torens in de stad. Vier lokale en regionale verenigingen zijn vandaaag nog in een juridische strijd verwikkeld tegen de twee aangekondigde torens in de Wetstraat: het gaat om 'Realex' en de ernaast gelegen toren 'The One'. Het laatste gebouw, met voornamelijk appartementen, is ondertussen wel opgeleverd en bewoond.

Visie voor de wijk

Ondertussen is ook de visie van de Brusselse regering op de ontwikkeling van de wijk gewijzigd. De Raad van State vernietigde het ruimtelijke plan voor de Wetstraat. In 2022 kwam daar de 'Gedeelde visie voor de Europse wijk' ,voor in de plaats. Belangrijke speerpunten: geen hoge torens meer, waken over de bebouwingsdichtheid en niet onnodig gebouwen afbreken.

Atenor heeft heel wat aanpassingen gedaan ten opzichte van het vorige ontwerp. Het nieuwe conferentiecentrum in de Brusselse Europese wijk wordt ontwikkeld zonder de omstreden toren. Ook werd een doorgang voorzien, die de Wetstraat moet verbinden met het achterliggende gedeelte. Er worden bomen aangeplant rondom het gebouw in en rond de doorgang.

Zal dat critici overtuigen? "Het zou niet goed zijn als deze ondernemer voorbij gaat aan de opdrachten van de 'Gedeelde visie voor de Europese wijk'' zegt Marco Schmitt, die zich met de Association du Quartier Léopold (AQL) al tien jaar verzet tegen de komst van de torens in de Wetstraat. "Welk signaal zou dat geven aan andere ontwikkelaars?"

Schmitt vreest voor de betonnering van de grond, waardoor het water niet weg kan komen op het al jaren braakliggende terrein. Ook stelt hij vast dat de voetgangerspassage kleiner is dan oorspronkelijk was voorzien. De kans bestaat dan ook dat UQL ook dit keer in beroep zal gaan tegen de vergunning van 'Realex'.

Verschillende beroepen tegen de torens

Ter herinnering: al in 2014 wilde Atenor twee torengebouwen plaatsen in de Wetstraat: The One en Realex. De bestemming van Realex is een aantal keer gewijzigd: aanvankelijk ging het om een kantoortoren. Die toren heeft in 2014 een vergunning gekregen. Rond 2019 kwam de Europese Commissie met de oproep voor een conferentiecentrum. Atenor haalde die opdracht binnen en wilde de kantoortoren combineren met het conferentiecentrum.

De toren sneuvelde in het nieuwe ontwerp, maar een aangepast ontwerp is goedgekeurd met zowel ruimte voor kantoren als voor conferenties. Wanneer de werken zullen starten, kan een medewerker van Atenor op het moment van schrijven nog niet zeggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Realex, europese instellingen, Atenor

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni