Bas Smets

| De terrassen vergemakkelijken de overgang van de bovenstad naar de benedenstad voor voetgangers en verbinden zo de buurt van het Warandepark en het Koninklijk Paleis met de buurt van het Centraal Station.

Omgeving Brussel-Centraal vergroent, beeldengroep De Rijpheid wordt feministisch werk

JP
© BRUZZ
14/02/2025

De openbare ruimte voor station Brussel-Centraal krijgt een grondige make-over waarvoor een openbaar onderzoek van start ging. Er komt een stadspark op de helling en een betere verbinding voor voetgangers en fietsers. Voor het veelbesproken standbeeld De Rijpheid is in het nieuwe park geen plaats meer. Dat wordt vervangen door een moderner exemplaar met een feministische insteek.

De make-over is een project van de bekende landschapsarchitect Bas Smets. Zijn ontwerp omvat een volledig stadspark tussen de Ravensteinstraat, de Warandeberg en de Twaalfapostelenstraat. Het gaat om terrassen die het hoogteverschil doen wegvallen, met daarop bomen en zitbanken.

De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voorziet ook een voorrangsbehandeling voor voetgangers en fietsers. Concreet betekent dit dat er meer oversteekplaatsen voor voetgangers komen en een nieuw fietspad in de Ravensteinstraat. Het gaat om een gescheiden fietspad van twee meter breed. In de andere richting mogen fietsers gebruik maken van de busstrook die van de rijbaan wordt afgescheiden.

Het openbaar onderzoek voor de bovengronds heraanleg van de openbare ruimte loopt van 12 februari tot 13 maart. Wie wil, kan dus tot dan zijn mening geven bij de Stad Brussel over de plannen.

De Rijpheid vervangen door moderner exemplaar

Het kunstwerk De Rijpheid van Victor Rousseau, dat eerder voor discussie zorgde, wordt gedemonteerd en krijgt een andere plek in de stad. Dit om het uitzicht op de Horta-galerij vrij te maken, zo staat te lezen in de stedenbouwkundige vergunning.

Het standbeeld maakt plaats voor het werk Rückbaukristalle, ontworpen door kunstenares Aglaïa Konrad. Het bestaat uit twee zuilen van met daarop 'kristallen' gemaakt van gerecycleerd materiaal van verschillende afbraakwerken in Brussel.

058994bf-kunstwerk1.jpg

Kunstares Aglaïa Konrad werkt met gerecycleerde materialen.

"Het werk is een voorstelling van de voortdurende ontwikkeling van een stad en getuigt van de paradox van stedelijke herontwikkeling," klinkt het in de vergunningsaanvraag. "De kunstenaar benadert dit onderwerp vanuit een feministisch perspectief. Zo hercontextualiseert ze de geschiedenis van de stedenbouw en de architectonische ontwikkeling van een stad die gebouwd werd vanuit een voornamelijk mannelijke visie."

Voor de plaatsing van dit kunstwerk wordt een aparte stedenbouwkundige vergunning aangevraagd.

Stadslandschappen

"De aanleg van de Noord-Zuidverbinding heeft honderd jaar geleden een breuk veroorzaakt in de binnenstad. Vandaag kunnen we deze centrale zone herdenken als een stedelijk landschap waarmee we een microklimaat ontwerpen”, zei architect Bas Smets eerder over zijn ontwerp.

De architect, geboren in 1975, heeft een indrukwekkend portfolio, waar hij in 2023 een Ultima-prijs voor Algemene Culturele Verdienste voor ontving. Hij hertekende op verschillende plekken in de stad de openbare ruimte. Zo kwam hij ook voor de hertekening van het Sint Lazarusplein in Sint-Joost-ten-Node met terrassen op de proppen terwijl het park van Thurn & Taxis een voorbeeld is van zijn stedelijke landschappen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni