Christian Longchamp, de nieuwe directeur-generaal van Bozar

| Christian Longchamp

Christian Longchamp trekt kandidatuur als CEO voor Bozar terug

ZM
© BRUZZ
02/02/2021

De Zwitser Christian Longchamp trekt zijn kandidatuur als directeur voor Bozar terug in. Longchamp werd tot voor kort gezien als de beste kandidaat om Paul Dujardin op te volgen, maar zegt nu dat de situatie door corona en de hevige brand in Bozar te veel is veranderd.

Christian Longchamp, die medewerker en dramaturg is geweest bij De Munt en Opéra national de Paris, werd door bevoegd minister van Federale Culturele Instellingen Sophie Wilmès (MR) naar voren geschoven als de perfecte kandidaat. Hij zou huidig Bozar-directeur Paul Dujardin opvolgen, wiens twintigjarige bestuur niet zonder ophef verliep.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront had al meerdere malen het ontslag van Dujardin geëist, omdat ze zijn manier van besturen te autoritair vinden. In principe liep zijn termijn eind 2019 af, maar in afwachting van een nieuwe federale regering werd die verlengd.

Nieuwe selectieprocedure

Bevoegd minister Wilmès (MR) had Longchamp als kandidaat naar voren geschoven, maar die bevestigt nu aan La Libre Belgique en De Tijd dat hij een directeurschap niet meer ziet zitten. “Inhoudelijk sta ik nog steeds achter mijn project, maar de wereld is veranderd. Mijn kandidatuur dateert van voor corona en de brand. In de huidige moeilijke economische omstandigheden zou ik er niet meer op mijn plaats zitten”. Longchamp zegt ook een groot nadeel te zien in het feit dat hij nog nooit een groot cultuurhuis heeft geleid.

De federale regering start een nieuwe selectieprocedure om op zoek te gaan naar andere kandidaten. Die selectie zal gebeuren door de nieuwe raad van bestuur en een extern selectiebureau, iets wat vroeger niet gebeurde. Ook voor de vernieuwing van de raad van bestuur werd een oproep gelanceerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , CEO bozar , Christian Longchamp , Paul Dujardin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni