Deze musea heropenen dinsdag

© Yannick Sas
Updated: 30-11-2020 - 12:41

Cultuurliefhebbers kunnen vanaf dinsdag 1 december ook in Brussel opnieuw hun hartje ophalen in een reeks musea. Onder meer de tentoonstellingen in Bozar, het Magritte Museum, het BELvue museum, het AfricaMuseum, Autoworld, Train World, het Museum voor Natuurwetenschappen en ook de kostuumverzameling van Manneken-Pis zijn opnieuw te bekijken.

Vanaf dinsdag zijn de drie lopende tentoonstellingen 'Danser Brut', 'Hotel Beethoven' en 'Philippe Vandenberg. Molenbeek' weer te bezoeken in Bozar. Daarnaast opent het kunstenhuis nog een nieuwe tentoonstelling: ‘Facing Van Eyck. The Miracle of Detail’. Samen met het museum heropent ook de Bozar Bookshop op de gebruikelijke uren.

Het blijft wel verplicht om op voorhand te reserveren, zodat de bezoekersstromen onder controle gehouden kunnen worden. Mondmaskers zijn ook verplicht. "De interne diensten van Bozar stellen alles in het werk om het publiek opnieuw te kunnen ontvangen op veilige en comfortabele wijze. We kijken er naar uit om iedereen terug te verwelkomen", klinkt het in een persbericht.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) laten weten dat het Magritte Museum op 1 december opnieuw opengaat. Het Old Masters Museum en de tijdelijke tentoonstellingen heropenen op donderdag 3 december, de andere collecties pas later.

Fans van auto's kunnen vanaf dinsdag weer terecht in Autoworld, in het Jubelpark. De expo 'Mazda 100 years' wordt verlengd tot in januari, en vanaf 18 december start de tentoonstelling "Skoda 125 years". Treinliefhebbers kunnen dan weer vanaf dinsdag opnieuw terecht in Train World, aan het station van Schaarbeek. En ook de garderobe van Manneken-Pis, die bestaat uit meer dan duizend kostuums, kan vanaf 1 december van naderbij worden bekeken.

Freddy Tsimba in AfricaMuseum

In het AfricaMuseum start dinsdag de eerste tijdelijke tentoonstelling sinds de heropening van het museum, van de Congolese kunstenaar Freddy Tsimba. Die zou eigenlijk op 29 oktober starten, maar net een dag ervoor werden de nieuwe coronabeperkingen afgekondigd.

Train World heropent dinsdag met hun lopende tentoonstelling Choco Loco, die gaat over... chocolade. Het Muziekinstrumenten Museum blijft tot nader order dicht omdat er nog renovatiewerken lopen.

Het Museum voor Natuurwetenschappen laat weten "blij te zijn vanaf dinsdag het hele museum opnieuw te kunnen openen". "Bezoekers volgen een lang of enkele kortere bewegwijzerde parcours die hen in alle zalen leiden. De gebruikelijke veiligheidsmaatregelen zijn van toepassing", zegt persverantwoordelijke Yannick Siebens.

Villa Empain

Dinsdag verwelkomt ook Villa Empain opnieuw bezoekers. Die kunnen daar gaan kijken naar de tentoonstellingen The Light House en Aleppo. Om het publiek de mogelijkheid te bieden de expo's in alle veiligheid te bezoeken, gelden er verschillende coronamaatregelen.

De ticketverkoop gebeurt uitsluitend via voorverkoop en is beperkt tot 50 bezoekers per tijdslot. Verder is er een circulatieplan opgesteld en is het respecteren van de sociale afstand en het dragen van een mondmasker te allen tijde verplicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?