Man van Atlantis van kunstenaar Luk Van Soom
© Luk Van Soom | De Man van Atlantis van kunstenaar Luk Van Soom staat al sinds 2003 aan de Gulden-Vlieslaan.

Man van Atlantis: 'lelijk kunstwerk' verdwijnt na heraanleg Gulden-Vlieslaan

SVG
© BRUZZ
15/11/2022

De Man Van Atlantis moet eraan geloven. Na de heraanleg van de Gulden-Vlieslaan zal het bronzen beeld naar een onbekende bestemming verhuizen. In de plaats komt een nieuw 'kwaliteitsvol' kunstwerk, meer in lijn met de sfeer van de chique winkelboulevard.

Op 22 juli heeft het Brussels Gewest de bouwvergunning afgeleverd voor de volledige heraanleg van de Gulden-Vlieslaan en de Waterloolaan. Die zal van gevel tot gevel worden aangepakt.

In de nieuwe plannen verdwijnt de Man van Atlantis, het iconische kunstwerk van Luk Van Soom. Het vier meter hoge bronzen beeld toont de man van Atlantis, maar dan met een duikersmasker op, in tegenstelling tot de televisiefiguur uit de jaren 1970 die kon ademen onder water.

Het standbeeld werd in 2003 door toenmalig minister Jos Chabert (CD&V) ingehuldigd, maar ontlokte toen nogal wat negatieve reacties. Want: niet aangepast aan de buurt, lelijk, te weinig allure...

Het bleef al die tijd toch staan en miljoenen voorbijrijdende automobilisten en winkelende wandelaars konden zelf hun oordeel vellen over het monument. Het staat intussen ook op Tripadvisor, wel met de waarschuwing dat het niet echt om een toeristische must-see gaat.

Nu wil staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit-one.brussels) ervan af. Dat heeft hij gezegd in het Brussels parlement. Volgens Smet willen de handelaars een nieuw kunstwerk “van nationale envergure”, dat meer in lijn ligt met de klanten van de chique winkelboulevard. Eerder had de staatssecretaris zelf al gezegd dat het standbeeld “kwaliteit” miste.

Waar het standbeeld naar toe verhuist, is nog niet bekend, evenmin wat het alternatief wordt. In de plannen voor de heraanleg is daar wel een plek voor voorzien. Stad Brussel moet hiervoor een bouwaanvraag indienen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws, Stedenbouw, Luk Van Soom, Pascal Smet, Man van Atlantis, Gulden-Vlieslaan, Jos Chabert

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie