Eerste Wasbar in Brussel vlak naast Beurs geopend

De Wasbar bij de Beurs is dagelijks open van 10 tot 21 uur.

Vlak naast de Beurs is de eerste Brusselse Wasbar geopend. Dat de opening midden in een derde golf plaatsvindt, maakt de uitbaters niet nerveus. "Wasbar heeft zijn succes al meermaals bewezen, ook tijdens corona."

"De sneeuwstorm gisteren was niet onze beste vriend", zegt Baptiste Thomas. Hij is eerste assistent-manager van het Brusselse team, dat een achttal krachten telt. "We kregen wel al verschillende mensen over de vloer. Lang blijven ze natuurlijk niet, door de veiligheidsmaatregelen."

Geen twijfels door corona

Een ijzig windje waait over de lege stoffen stoelen. In normale tijden zou je hier zitten met een koffie of taart, terwijl je kleren in de was- of droogmachine zitten. Waar ze normaal gezien tot 130 mensen zouden kunnen bedienen, vullen momenteel enkel Baptiste en zijn collega de ruimte. Zowel de poort aan de Beurskant als de ingang aan de Steenstraat blijft de hele dag wagenwijd open. "Ter verluchting, en zodat de klanten niet te veel moeten aanraken", legt de assistent-manager uit.

stef vincke directeur top brands

Toch zorgden de veiligheidsmaatregelen en de sluiting van de horeca niet voor twijfels. "De grootste uitdaging voor de deadline waren de technische werken. Maar het was altijd voorzien om begin april te openen", aldus Baptiste.

Wanneer Stef Vincke, operationeel directeur van Top Brands (het bedrijf achter Wasbar, maar ook PizzaHut en Bakkerij Paul, red.) even poolshoogte komt nemen, bevestigt hij de zelfzekerheid. "Ook in Mechelen en Hasselt openden we een vestiging tijdens de pandemie en daar loopt alles uitstekend. We wéten dat het een succes wordt: mensen kennen het concept en houden ervan."

baptiste thomas assistent-manager wasbar
Baptiste Thomas is een van de vier verantwoordelijken in de Wasbar.

Ook de ligging vormt een troef. De zoektocht van de uitbaters ging eerst richting de Dansaertwijk, maar daar kwamen ze van een kale reis thuis. "Rondom de beurs barst het in normale tijden van de toeristen, dus de locatie is ideaal", zegt Baptiste.

Nieuwsgierig

Met etablissementen in Gent, Antwerpen, Leuven, Hasselt en Mechelen geniet Wasbar een algemene naambekendheid in Vlaanderen. Voor Franstaligen is het logo dat in de Henri Mausstraat opduikt eerder een nieuw zicht. "Bij hen merkte ik veel nieuwsgierigheid: bij het binnenkomen vroegen ze me meteen om uitleg."

Die tweetaligheid - Baptiste is zelf Franstalig - schept het unieke karakter van de tiende Wasbar in België. "Elke Wasbar heeft een eigen sfeer, dankzij het team dat er werkt. Maar we gaan volgens hetzelfde idee te werk als in Vlaanderen."

wasbar brussel
De grootste uitdaging voor de opening? Niet corona, maar de technische werken.

In coronatijden betekent dat: take-away, al dan niet met je wasmand bij. "Ons assortiment gaat van warme en koude dranken, tot ontbijt, bagels en salades. Wie gebruik maakt van onze was- en droogmachines kan tijdens het wachten een tochtje maken in de stad met een koffie of snack."

Via de site kan je op voorhand bestellen om op te halen, maar ook leveringen aan huis door UberEats, Deliveroo of Takeaway zijn een optie. "Het is uitkijken naar de heropening van de horeca, zodat we eventueel ook een terras kunnen plaatsen", besluit Baptiste. "Als de sneeuwbuien uitblijven, uiteraard."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?