Elsens restaurant krijgt één van de eerste groene Michelinsterren

JP
© BRUZZ
11/01/2021
Updated: 13/01/2021 16.50u

Het Elsense restaurant Humus x Hortense krijgt één van de eerste groene Michelinsterren. Veertien Brusselse restaurants behouden hun sterren, de restaurants van chef Yves Mattagne verliezen hun sterren dit jaar.

Tien restaurants worden voor het eerst bekroond met de Groene Michelinster. Ook het Brusselse Humus x Hortense zit daarbij. Het restaurant in Elsene kookt plantaardig en met seizoensgroenten. Het restaurant oogst rechtstreeks van de boerderij en reduceert de afvalproductie zoveel mogelijk.

Met deze nieuwe onderscheiding wil de Michelingids inspirerende chefs in de kijker zetten vanwege hun duurzame aanpak van de gastronomie.

Tijdelijk geen sterren voor Yves Mattagne

Sea Grill sloot en dong dus ook niet mee naar de twee sterren die het vorig jaar had. Het restauraunt serveert sinds 1990 zeevruchten in hartje Brussel. Het werd geopend door de Belgische chef Yves Mattagne en won het jaar daarop z’n eerste Michelinster. De tweede werd toegekend in 1997.

La Villa Lorraine is eveneens een restaurant van chef Yves Mattagne. Het eensterrenrestaurant was afgelopen jaar gesloten wegens verbouwing. Chef Yves Mattagne heropent op dinsdag 14 april 2021 in een nieuwe setting en bij de Michelingids hebben ze al zin om te komen eten.

De restaurants met twee sterren bleven dezelfde in Brussel. Het gaat om Bon Bon in Sint-Pieters-Woluwe, La Chalet de la Forêt in Ukkel en Comme Chez Soi in het centrum en La Paix in Anderlecht.

Tien Brusselse restaurants behouden hun ster. Dat zijn BOZAR restaurant, La Canne en Ville in Elsene, Da Mimmo in Sint-Lambrechts-Woluwe, Kamo in Elsene, Le Pigeon Noir in Ukkel, San Daniele in Ganshoren, Sanzanome, La Truffe Noire en La Villa Emiliy in Brussel Stad, La Villa in the Sky in Elsene en Wine in the City in Jette.

Hommage aan de chefs

Ondanks het moeilijke horecajaar krijgt België er een restaurant met drie sterren bij. Twee nieuwe restaurants worden bekroond met twee sterren en maar liefst tien restaurants worden onderscheiden met één ster. Dat moeten we zien als een ‘hommage aan de chefs’, zegt Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelingids.

“Gedurende dit bijzonder moeilijke jaar voor de horeca zijn onze inspecteurs onder de indruk geraakt van het engagement, het doorzettingsvermogen en de creativiteit van de chefs,” zegt Poullenec. “Met nieuwe diensten, zoals het verspreiden van recepten om thuis te gebruiken en initiatieven om het zorgpersoneel te steunen, hebben de Belgische en Luxemburgse chefs ons geraakt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Resto & Bar, humus x hortense, Michelingids, Michelinster

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni