Interactief

Eerste Michelinster voor Humus x Hortense en Barge, Bozar Restaurant krijgt er tweede bij

RV
© BRUZZ
13/03/2023
Updated: 13/03/2023 14.19u

Brussel is twee sterrenrestaurants rijker: het vegetarische restaurant Humus x Hortense van Nicolas Decloedt en Barge van Grégoire Gillard ontvangen hun eerste ster. Dat maakte de jury van de Michelingids maandag bekend. Karen Torosyan, de chef van Bozar Restaurant, krijgt er een tweede ster bij.

Bozar Restaurant is het enige restaurant dat een tweede ster ontvangt. De gids schrijft over Karen Torosyan de volgende lovende woorden:

"Zijn Bozar Restaurant is in Brussel al jarenlang een toonbeeld van vakmanschap. De minutieuze chef brengt oude recepten tot leven met een zeer eigen oog voor detail. Zijn verbluffende ‘en croûte’ gerechten zijn de uithangborden van zijn persoonlijke keuken. Chef Torosyan weet de emotie die hij in zich heeft over te brengen naar het bord. Zijn ontwikkeling is uitermate boeiend om volgen. Een evolutie die hij geduldig maakte, stap na stap, om vandaag uiteindelijk onderscheiden te worden met twee Michelinsterren."

In totaal telt de 2023 selectie voor België en Luxemburg 22 restaurants met twee Michelinsterren. Brussel telt er met Bozar Restaurant als nieuwkomer nu vier. Le Chalet de la Forêt in Ukkel, La Villa Lorraine by Yves Mattagne in Brussel-Stad en La Paix in Anderlecht behouden alledrie hun status als tweesterrenrestaurant.

De gids bekroont 16 nieuwe restaurants met één Michelinster. Twee Brusselse restaurants mogen de prestigieuze lijst vervoegen.

"De creativiteit waarmee Nicolas Decloedt van Humus x Hortense in Elsene, reeds onderscheiden met een Groene Michelinster, en Grégoire Gillard van Barge in Brussel groenten en kruiden sublimeren, zet de duurzame golf in de verf die gaande is bij restaurants in België," aldus de jury.

Barge ontvangt naast de eerste Michelinster, ook een Groene Michelinster. Die wordt uitgereikt aan restaurants die zich op een bijzondere manier inzetten voor de ontwikkeling van een duurzame gastronomie. Vier restaurants treden dit jaar toe tot de selectie. Barge wordt geprezen omdat het "de menselijke kant van hun duurzame visie benadrukt." De nieuwe restaurants op de Groene lijst "kleven een gezicht op hun lokale ingrediënten en geven de mannen en vrouwen achter het product een podium."

Brussel telt dit jaar tien restaurants met één Michelinster. Vorig jaar waren dat er elf. Wine in the City in Jette en San Daniele in Ganshoren verliezen hun ster.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni