Jouw vraag

BIG CITY. Waarom dronken ze voor het eerst een half-en-half naast de Beurs?

Jean-Marie Binst, Luana Difficile
© BRUZZ
16/01/2020
Ook in:
nl fr

Er zijn veel drankcombinaties die het woord half-en-half lenen. Mô l'unique et l'incomparable half-en-half vinne waailen allien in Brussel. Meer specifiek in café Cirio naast de Beurs.

"Waar komt het Brusselse drankje half-en-half vandaan?"

Boris uit Anderlecht

Al enkele jaren werd het Lennikse toeristencafé 'In de Verzekering tegen de Grote Dorst' door de Amerikaanse bierwebsite RateBeer uitgeroepen tot beste biertempel ter wereld. Mede-eigenaar Kurt Panneels, managing partner van Force 3, een internationale netwerkorganisatie in public relations, serveert er in een klein geuzeglas van twintig centiliter een half-en-half. Een half glas schuimwijn aangelengd met een half glas geuze Girardin.

Het drankje is dorstlessend fris en wat zerpig, maar niet direct de originele samenstelling van een half-en-half. En zo zijn er veel drankcombinaties die het woord half-en-half lenen. Mô l'unique et l'incomparable half-en-half vinne waailen allien in Brussel. Meer specifiek in café Cirio naast de Beurs.

In dat etablissement werd dit feestelijke aperitief, ook wel de ideale afternoon-drink, uitgevonden. Maar dat was lang na de opening van de winkel annex degustatiezaal Cirio in 1886. Eerst de oorsprong van de legendarische erfgoedstek, met beschermd interieur.

Het Piemontese kerstkindje Francesco Cirio (1836-1900) had als jonge tiener het lumineuze idee om groenten en fruit te steriliseren op glazen potten en later conservenblikken. Op die manier kon het voedsel langere vervoersafstanden overbruggen, zonder verderf.

Snel bouwde hij in Turijn een imperium uit. Hij opende riante zaken: van Wenen, Zürich en Parijs (ook op de Exposition Universelle van 1867) tot Sint-Petersburg, Berlijn en Belgrado. Zijn Cirio-label van Italiaanse zongebrande tomatenpuree in alle varianten, heeft generaties huismoeders verleid. Wie kent er de dubbel geconcentreerde Cirio-tomatenpuree, zijn passata de pomodoro en pomodori pelati niet?

Rond 1867 vertrokken er uit zijn fabriek ongeveer vijfduizend treinwagons met prodotti inscatolati, ingeblikte producten, richting Europese hoofdsteden, zo lezen we op een Italiaanse website over de fabriek. Maar in het interbellum werd de delicatessenzaak naast de Beurs afgebouwd, ten voordele van het goed gequoteerde beurscafé.

Big City 2 BRUZZ ACTUA 1691 archief
© Ivan Put | Half-en-half: 50 procent mousserende aromatische wijn, best piemontese spumante type Asti, aangelengd met 50 procent witte wijn uit dezelfde regio.

En daar werd als bij gemanipuleerd toeval 'un half-en-half' uitgevonden. Hoe? Wel, op een blauwe maandag in 1936 zat de zaak door de voorraad Italiaanse spumante. De vonkelwijn werd dan maar aangelengd met witte wijn, zo geven de garçons van Cirio de overlevering mee. Op die manier gaf het drankje toch nog wat sprankel af en kon het zijn prijs blijven verantwoorden.

Ter compensatie werd het glas tot de rand vol geschonken. Eerst met de lippen nippen blijft dus de leuke kick bij het drinken van een half-en-half van 50 procent mousserende aromatische wijn, best piemontese spumante type Asti, en dan aangelengd met 50 procent witte wijn uit dezelfde regio.

Moet u echt eens doen in dit filmische decor van The Happy Prince (2018), het biografische drama rond Oscar Wilde, en van La bande à Bonnot (1968) met Jacques Brel en Annie Girardot. Wedden dat zo een half-en-half op het bistrotafeltje u met een aura van hoofdstedelijke klasse omzwachtelt bij het wachten op uw Cirio-date.


VOLGENDE WEEK: Is de beiaard van het federaal parlement nog in gebruik?

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Resto & Bar, Big City, half-en-half, café Cirio

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie